dinsdag, april 11, 2023

Empire of Light - Sam Mendes


 Empire of Light op IMDb (6,6)

Empire of Light op Moviemeter (3,20)

Sterke film, sympathieke film. Regisseur Sam Mendes wil wellicht wel iets te veel kanten op- de film zit boordevol goede intenties- maar gaandeweg word je toch diep het verhaal en de pijnlijke levens van de hoofdrolspelers ingezogen. Olivia Colman is (als altijd) fenomenaal in haar rol, Micheal Ward is ontwapenend maar ook de bijrollen van Toby Jones en Tom Brooke verwarmen je hart. Erg fijn. Voeg daarbij de heerlijke sfeer van een bioscoop uit de tijd van ver voor de multiplex en je snapt dat dit voor menig filmliefhebber een fijne ervaring kan zijn. 

Hilary, een vrouw van die haar jeugdjaren al een tijdje voorbij is, heeft een zware tijd achter de rug. Afgelopen jaar opgenomen vanwege psychische problemen, nu weer terug op haar oude werkplek als bedrijfsleider in een bioscoop in een badplaats aan de Zuid-Engelse kust. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, maar is te bescheiden om weerstand te bieden tegen de seksuele avances van haar baas. Die misbruikt zijn positie, hetgeen bij Hilary veel oud zeer doet opkomen. 

Als er een nieuwe medewerker in het team komt (de jonge Stephen) slaat Hilary om als een blad aan een boom. De zwarte jongeman is leergierig , aandachtig. en ook nog eens knap sexy. Hij maakt gevoelens in haar los die ze niet meer dacht te bezitten. Hoewel ze weet dat hun verhouding een vluchtige is (hij is jong en wil buiten de stad gaan studeren, hij is donker en dat is in het Engeland van 1980 een gevaarlijk gegeven) is haar herwonnen levenslust haar veel waard. Steeds dapperder weerstaat ze de geile directeur, hetgeen op een climax aanstuurt die vele andere kanten van Hilary laat zien, ook ongewenste. 

Met : Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones, Tom Brooke

FIN - song : Trent Reznor & Atticus Ross - Empire of light
FIN - song : Kai Tracid - Message without words

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...