vrijdag, april 07, 2023

The Sunlit Night - David Wnendt

The Sunlit Night op IMDb (6,1)
 The Sunlit Night op Moviemeter (2,61)

Typisch New Yorks Sundance-sfeertje, maar dan grotendeels gesitueerd in desolate landschappen in Noorwegen. Aanvankelijk dacht ik iets een geneuzel-film terecht te zijn gekomen, maar dat veranderde tijdig. Goed te doen deze. 

We beginnen wel in New York waar de jonge Frances het ene ongemakkelijk gesprek na het andere voert: haar partner zet een punt achter de relatie, terwijl haar zus juist aan de eettafel de ring laat zien die ze van haar vriend heeft gekregen. Deze vriend is door haar ouders al afgekeurd maar ze zet door. Aan diezelfde eettafel kondigen hun artistieke ouders bovendien aan dat er een einde gaat komen aan hun jarenlange huwelijk, dus de veilige haven van het thuisadres gaat voor beide dochters vervallen. Reden voor Frances, die een kunstschilder-carrière ambieert, om radicaal met alles te breken. Ze pakt de boot.

Ze reist naar Noorwegen waar ze samen met Nils, een norse Noor, een vervallen schuur gaat opknappen, als kunstproject overigens. Frances vindt de stugheid van Nils (en de overige bevolking) meer dan prima , het geeft haar de gelegenheid veel te overdenken en tegelijkertijd haar schilderskills verder te ontwikkelen. Gaandeweg ontstaat er ook contact met de lokale bevolking, uiteindelijk ontmoet ze zelfs een verdwaalde Amerikaanse jongeman die om heel andere redenen de tocht naar Noorwegen heeft gemaakt. Frances pakt alles voortvarend aan, maar rent zichzelf daar blijkbaar even voorbij. 

Met : Jenny Slate, Alex Sharp, Fridtjof Saheim , Gillian Anderson , Zach Galifianakis, David Paymer, Jessica Hecht

FIN - song : Mattiel - Count your blessings

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...