dinsdag, juni 27, 2023

The Last Face - Sean Penn

The Last Face op IMDb (5,0)
 The Last Face op Moviemeter (2,26)

Zo, daar komt effe een film binnen, zeg. Bikkelhard en confronterend, dit oorlogsrelaas van Sean Penn. De gelauwerde acteur/regisseur staat bekend om zijn sociaal bewogen statements, hij voegt graag een stukje mening toe aan zijn artistieke uitingen. Voor wat deze film betreft: Penn snapt uitstekend dat een volbloed oorlogsverhaal geen volle zalen trekt, dus verpakt hij het in een jasje van relatieproblemen van twee mensen die weliswaar beiden overlopen van goede bedoelingen, maar verschillen in de manier waarop. Bardem is uitermate geloofwaardig als gedreven oorlogsarts en ook Theron weet haar dubio goed weer te geven. De film gooit blijkbaar geen hoge ogen bij de critici, maar dat dondert niet: de boodschap wordt uitgedragen, het is belangrijk dat het gezegd wordt: het Westen zou zich meer aan moeten trekken van Afrika, het zou de moordlustige regimes en rebellenlegers minder moeten faciliteren en het zou zich meer moeten aantrekken van de getroffen armoedige bevolking.

Wren Petersen is arts van origine, maar sinds ze de NGO Medicins du Monde overnam van haar overleden vader heeft ze haar vak niet meer uitgeoefend en zit ze meer op het vlak van de diplomatie en de fondsenwerving.  Op een van haar reizen in het door een gruwelijke burgeroorlog getroffen Liberia, ontmoet ze Miguel Leon, een arts die al jarenlang van brandhaard naar brandhaard trekt om acute hulp te verlenen in geïmproviseerde hospitaaltjes (die doorgaans niet meer dan een zeildoek en een snijtafel zijn). Miguel haalt amper adem, rent van operatie naar operatie en redt daarmee vele mensenlevens. En minstens zo veel ook niet, trouwens: de beschikbare middelen zijn minimaal, hij moet het doen met wat er voorradig is en hetgeen niet door de strijdende partijen is geconfiskeerd.

De beide artsen tasten elkaar langzaam af: van overtuigingen en meningen gaat het voorzichtig naar gevoelens voor elkaar. Het wordt innig, maar het blijkt onmogelijk. Hun beider aanpak verschilt teveel, er staat teveel spanning op. Jaren later zien we Wren opereren als directeur van een non-gouvernementele organisatie, terwijl daar opeens Miguel weer opduikt bij terugkeer van weer de volgende brandhaard-operatie. We weten dat het mis ging, maar waar? Wat is er gebeurd dat twee zo goed bedoelende mensen zo ver uit elkaar zijn komen te staan?

Met :  Charlize Theron, Javier Bardem, Adele Exarchopoulos, Jean Reno, Jared Harris

FIN - song : Cat Stevens- Peace train
FIN - song : Brett Dennen- Ain't no reason

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...