zaterdag, januari 12, 2013

Emile Roemer, tussen pieken en peilen - Coen Verbraak

Emile Roemer, tussen pieken en peilen op Vara-site
Tijdens de verkiezingen van afgelopen jaar was ik op vakantie, ik liep tussen het vulkanisch gesteente van La Palma. Dat het er op dat moment in Nederland net zo explosief aan toe ging, heb ik voor een deel gemist.

Met bij vlagen openvallende mond keek ik naar de documentaire van vakman Coen Verbraak. Natuurlijk, politiek is niet voor kleine jongens en je moet je redelijk kunnen verweren, maar deze docu maakt duidelijk dat als de echte roergangers je er niet tussen willen hebben, je er ook niet tussen komt. De docu geeft weer hoe je van koploper in de peiling kunt terugvallen naar partij nummer 3 en daarbij geheel geen zetelwinst pakt.

Vooral de dubieuze rol van de Telegraaf komt hierin sterk naar buiten, die hebben Roemer op het moment supreme kapotgeschreven. Dat ze t niet op links hebben is duidelijk, maar zo bewust als ze hiermee het volk manipuleerden is schokkend om te zien.
Net zo schokkend is de setting van DWDD, dat de politicus uitnodigde en tegenover een tribunaal zette: de kale journalist van Reutel 4, wiens naam ik steeds vergeet, hanteerde de handzaag. Sywert van Linden van G500 zat er met zijn figuurzaagje en PeterR de Vries kwam met de kettingzaag. Met een bijzonder gekleurd palet vragen werd Roemer stukje bij beetje bij de grond afgezaagd . Totaal beduusd hoorde hij de afkondigingsklanken van het bekende programma, dat blijkbaar het doel had de PvdA boven de SP uit te laten torenen. Ieder haar belang, tenslotte.

Nooit meer op peilingen letten, niet meer bij elk programma gaan zitten en m.i. een stuk minder regie van tv-debatten accepteren, dat is het devises voor de politicus die volgende jaren tegen de ijzeren hand van Telegraaf, RTL4 en de VARA wil strijden. Meebuigen of kapotgemaakt, meer smaken zijn er niet.

Politiek is een stuk minder geloofwaardig geworden, en dat toont Coen Verbraak fantastisch aan. Het oprechte menneke Roemer is te soft voor het boevengedrag om hem heen, zo blijkt.
Documentaire een vette voldoende, Roemer een dunne, de politiek een onvoldoende en de belanghebbende media de klas uit sturen. Dan kijk ik over 3,5 jaar weer.

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...