donderdag, september 11, 2014

Michael Kohlhaas- Arnaud des Pallières

Michael Kohlhaas op IMDb

Het is niet alléén maar een stervehikel voor mooie man en fijn acteur Mads Mikkelsen. Het is óók een boekverfilming, het is ook een David & Goliath-verhaal, het is ook een fijn staaltje "belevenissen van de kleine man".

Als geheel is de film niet hardstikke overtuigend, want bij vlagen gemaakt diepzinnig, maar de kijker met een beetje sociaal hart heeft het makkelijk: die kan partij kiezen in dit verhaal.
Partij voor de onverzettelijke paardenhandelaar Michael Kohlhaas, die onderweg naar een markt plots door een corrupte landheer wordt gedwongen twee paarden af te staan als "tol" voor het passeren van diens landgoed. Kohlhaas gaast in verzet, maar merkt dat ook de rechtbank onder invloed staat van die rijke baron.
Men kan ook partij kiezen voor zijn vrouw, die het verzet van haar man tegen de grootmachten maar eng vindt en hem smeekt eieren voor zijn geld te kiezen. Als zij uit arren moede aanbiedt om zelf met de prinses en de baron te overleggen, laat zij door hun toedoen het leven. Kohlhaas zweert wraak, vele arme boeren kiezen partij voor hem en trekken ten strijde.
Men kan ook partij kiezen voor de dochter, die vast zit between a rock and a hard place. Natuurlijk snapt ze dat pappie dit niet moet pikken, maar natuurlijk wil ze ook een normale huiselijk leven thuis.
De keuze is aan u.

De strijdt ontbrandt, gelijk en ongelijk wisselen af en toe van plaats. Zal het recht zegevieren of wordt het een raar gelijkspel?


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...