zaterdag, september 06, 2014

En familie - Pernille Fischer Christensen

En familie op IMDb
Onverwacht juweeltje, enkele maanden geleden op de NPO opgenomen. Uit de inmiddels overbekende Deense school van Zentropa, met acteurs die je ook zomaar in Borgen, Kapringen of A legacy aantreft. Dan weet je dat je waar voor je geld krijgt. Het acteerwerk in deze film is waarlijk fenomenaal, met als speciale vermelding de scene waarin de pater familias op zijn sterfbed ligt. Hoe het gezin daarom heen beweegt, zwijgt, doet en denkt is indrukwekkend. Voor mijzelf een sentimental journey , ik herkende het beeld maar al te goed.

Richard Rheinwaldt is bakker. In hart en nieren. Vader was bakker, opa was bakker, overgrootvader emigreerde vanuit Duitsland om in Denemarken bakker te kunnen spelen. Richard praat in metaforen: het leven is als brood. Het zoet en het zuur moeten afgemeten zijn om het beste deeg te krijgen.
Met deze instelling heeft het bedrijf het predikaat "hofleverancier" gekregen, apetrots toont hij bezoekers de kaarten die hij van het koningshuis ontving tijdens zijn ziekte. Want Richard is ziek. Net hersteld eigenlijk van een jaarlijk strijd tegen longkanker en net weer aan het werk.
Ditte Rheinwaldt is dochter van een bakker. Geen enkele aanstalte maakt ze om in het familiebedrijf te stappen, ze maakt carrière in de kunstgalerie-wereld en krijgt een baan aangeboden in New York. Voor die baan breekt ze zelfs een zwangerschap af, de job is een once in a lifetime-kans.
Totdat..
vader Richard opnieuw ziek wordt, instort en geraakt blijkt door drie nieuwe tumoren. In het hoofd ditmaal en derhalve ongeneeslijk. Vader's enige queeste is het redden van het bedrijf, daar moeten gezin en familie alles voor in het werk stellen, jazelfs moeten ze daar desnoods voor wijken.
Ditte twijfelt over het aannemen van de baan, ze is vader's oogappel immers. Maar ze is geen bakker. Haar relatie komt onder druk, de verstandhouding met vader maar ook met stiefmoeder komt in de knel.

Schitterend spel. Cadeautje, deze film. Niet makkelijk trouwens, maar zeer sterk.

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...