zondag, september 13, 2020

Babyteeth - Shannon Murphy


Babyteeth op IMDb (7,0) 

Een bitterzoete symfonie, deze prachtige Australische film. Gruwelijk en mooi tegelijk. Overtuigend acteerwerk van de altijd goede Ben Mendelsohn, maar zeker ook van de jonge Eliza Scanlon en Toby Wallace. De film doet pijn, maar weet zeker ook op positieve wijze te ontroeren.

Daar lijkt het in het begin helemaal niet op: het rommelt in het gezin van Milla, een 16 jarig meisje dat levenslust uitstraalt maar ook een dosis negativisme. Ze is ziek, het spook van een naderende dood door kanker hangt boven haar hoofd. Moeder blijft alleen op de been met een grote dosis kalmeringsmiddelen, vader verstopt zich in zijn werk en legt net iets te veel interesse aan de dag voor de nieuwe - hoogzwangere- buurvrouw. 

Tegen haar zin doet Milla de dingen die ze normaal ook zou doen: school en muziekles zijn de verplichtingen waar ze zich -onder lichte dru van haar ouders nog steeds aan onderwerpt. Alles wordt anders als ze Moses ontmoet, een dakloze stuiterbal die alles fout doet wat iemand van zijn leeftijd kan doen: Drugs, inbreken, dealen, zwerven. Maar hij is onmiskenbaar charmant en Milla valt als een blok voor zijn ontwapenende gedrag. 

Aanvankelijk staan de ouders de vreemde indringer toe, totdat hij ook bij hen over de schreef gaat. Milla is ontroostbaar en zet zich af tegen haar ouders, met bijna fatale gevolgen. De ouders weten nog maar een ding te doen: Moses in huis nemen om zo de laatste maanden(?), weken(?), dagen (?) van Milla zo draaglijk mogelijk te maken. Het is een beproeving. 

Nergens wordt de film larmoyant, de gruwelijke dreiging van de naderende dood is immer aanwezig maar krijgt niet de kans om ieders gemoed te bepalen. Erg sterk. 

Met : Eliza Scanlon, Toby Wallace, Ben Mendelsohn , Essie DavisGeen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...