zondag, september 20, 2020

The Devil All the time - Antonio Campos

Een lastige film om te recenseren: waar heb ik nu naar zitten kijken? Was het een doodgewone mozaïek? Was het een aanklacht tegen (de uitwassen van) religie? Was het een American History? Vooropgesteld: ik ben niet zo gecharmeerd van "de Amerikaan" : de grootspraak , de bigger-better-faster-richer-competitie, de schietgrage mentaliteit en tegelijktertijd de onderwerping aan het ouderwetse christendom: ik kan het maar niet snappen hoe mensen met die explosieve cocktail een samenleving willen runnen. 

Een lange inleiding, maar wat mij betreft nodig om deze film aan te kunnen. De film is fragmentarisch en vertellend van opzet, maar gaandeweg komen er toch enkele lijnen bij elkaar. Wat mij betreft, leer je eruit dat een strikte uitleg van de bijbel leidt tot (machts)misbruik, dat schone schijn nog steeds de heersende moraal is en dat de maatschappij de arme kleine man helemaal niet zo veel kansen biedt als wel gezegd wordt.

Als er dan toch een hoofdpersoon is in deze film, dan is het Arvin. Arvin wordt geboren in het kleine plaatsje Coulson Creek , Virginia, waar hij met zijn ouders op de heuvel boven het dorp woont. Vader heeft in het bos een kruis geplaatst waar hij dagelijks bidt: voor een beter leven, voor de gezondheid van zijn vrouw en voor een toekomst voor zijn zoon. Zijn vrouw heeft hij hier in de diner, toen hij op doorreis was na zijn terugkeer uit de Koreaanse oorlog. 

Vader is beschadigd door die oorlog en draait volledig door wanneer zijn vrouw ernstig ziek wordt. Arvin trekt naar Knockemstiff (!) in Ohio, waar zijn vader is opgegroeid en zijn oma nog steeds woont. Daar krijgt hij te maken met een griezelige dominee die zijn diepgelovige stiefzusje misbruikt, terwijl er ook nog eens een rondtrekkend  'Natural born killers"echtpaar in de regio rondrijdt dat toevallige passanten oppikt en naargeestig misbruikt. 

Ook al geen gezellige en rustgevende omgeving dus. Arvin's onvrede groeit en hij denkt aan de wijze lessen van zijn vader.

Met: Tom Holland, Robert Pattinson, Eliza Scanlen, Bill Skarsgard, Riley Keough, Mia Wasikowski , Jason Clarke


 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...