dinsdag, januari 05, 2021

Der kommer en dag (aka The Day Will Come) - Jesper W. Nielsen


 The day will come op IMDb (7,8)

Pontificaal staan Sophie Grabol en Lars Mikkelsen op de filmposter. Terwijl ze weliswaar een grote rol spelen in deze film, maar niet de hoofdrollen. Die zijn voor Albert Rudbeck Lindhardt en Laurids Skovgaard Andersen, de twee jonge ventjes die de broertjes Erik en Elmer spelen waar deze film om draait.

De broertjes worden in een internaat geplaatst omdat hun alleenstaande moeder ernstig ziek is en niet meer voor hen kan zorgen. Verder is er alleen nog een weliswaar betrokken, maar armlastige oom die de twee jongens ook niet in huis kan nemen. Erik neemt zich vast voor goed te zorgen voor zijn jongere broertje, die vanwege een klompvoet al direct het mikpunt is van de hardvochtige medebewoners. Maar dat is voor de jochies nog niet het ergste. 

Het zwaarste valt hen het hardvochtige regime: veel slaag, straffen voor bedplassen, zwaar fysiek werk en daar komt nog het gruwelijke spook van kindermisbruik bovenop. De leiding van het internaat dekt alle misdaden toe met gezwatel over "van een beetje discipline is nooit iemand slechter geworden" en "later zul je ons dankbaar zijn". Er is slechts één lerares die ziet dat de jongens in het algemeen {en de twee broertjes in het bijzonder) het onmenselijk zwaar hebben. Gelukkig heeft Elmer een levendige fantasie en weet hij met zijn verhalen en vertelsels zowel veel mede-leerlingen als genoemde juffrouw Lilian voor zich in te nemen. De jongens tellen de dagen af naar hun 15e verjaardag, de dag dat het instituut ze officieel moet laten gaan. 

Verhalen over gruwelijk misbruik in internaten zijn wijd en zijn bekend, zijn keer op keer bevestigd en ook al meerdere malen verfilmd. En toch komt het keihard je hoofd binnen: dat er nu nog steeds mensen leven die in hun jeugd zo keihard zijn aangepakt omdat er doctrines waren die beweerden dat dat goed was voor de jongemensengeest. Een schande, een botte schande. 

Met : Sophie Grabol, Lars MikkelsenAlbert Rudbeck Lindhardt , Laurids Skovgaard Andersen , David Dencik
Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...