zaterdag, januari 02, 2021

Walking with the enemy- Mark Schmidt


 Walking with the enemy op IMDb (6,4)

Intrigerend en op waarheid gebaseerd verhaal, helaas in de uitvoering tamelijk veel zwaktes. Vooral het onbeholpen spel van de meeste acteurs (Ben Kingsley uiteraard uitgezonderd) maakte het tot een middelmatige film, terwijl er volop ingrediënten in zitten om het een spannend geheel te maken. 

In de rest van Europa is de Tweede Wereldoorlog al een tijdje gevorderd als in Hongarije het leven nog relatief zijn gangetje lijkt te gaan. Plotseling wordt ook echter hier haast gemaakt : de oprukkende legers van de Russen en de geallieerden zorgen dat de Duitsers haast maken. 

Ook de jonge Elek Cohen gaat het merken: zijn onbekommerde leven komt abrupt tot stilstand wanneer zijn familie wordt opgepakt en weggevoerd en hij voor de Arbeidseinsatz wordt gebruikt. Hij weet daar te ontsnappen en keert terug naar zijn totaal verlaten dorp. Hij besluit in het verzet te gaan, hij wil proberen zijn familie terug te vinden en trekt daarvoor weer naar Boedapest, de stad waar hij al studeerde. Hij belandt bij de ondergrondse: met vereende krachten weten ze een grote hoeveelheid Zwitserse paspoorten te fabriceren waarmee ze heel veel joodse burgers weten te redden door ze weg te sluizen naar dit neutrale land. 

Wanneer Elek's vriendin door twee Duitse soldaten dreigt te worden verkracht, grijpt hij in en brengt de soldaten om. De lichamen begraven ze, maar de uniformen gebruiken ze om infiltratie-acties te doen en zo alsnog een aantal gevangenen te bevrijden, net als vele mensen die op transport zouden worden gezet. 


Ze redden vele mensen, maar het is nooit genoeg. Elek's tijd begint te dringen, ontmaskering dreigt bovendien wanneer hij steeds vaker bekende gezichten tegenkomt als hij zich in zijn nazi-uniform tussen de Duitsers mengt. De geallieerden rukken op, de Russen bemoeien zich luidruchtig maar zijn ze allemaal op tijd om de groep van Elek nog te redden van de wisse dood? 

Met : Jonas Armstrong, David Leon, Hannah Tointon, Ben Kingsley
Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...