zondag, januari 24, 2021

Håp (aka Hope) - Maria Sodahl

 

Hope op IMDb (7,4)

Een knappe prestatie is het, om een film met een heikel onderwerp als deze niet ten prooi te laten vallen aan tranentrekkende en überzielige personages. Dat risico zat er enorm in, maar door het fenomenale acteerwerk is dat niet wat je meeneemt van deze film. Althans: wij niet. Overtuigende film derhalve. 

Anja is een succesvolle regisseuse, ze is net bezig de lovende kritieken te incasseren op haar nieuwste voorstelling. Een jaar geleden lag ze - precies met kerst- in het ziekenhuis voor een kankeroperatie , ze is na het herstel weer hard aan het werk gegaan. Want dat is wat ze goed kunnen : zij en haar man Tomas. Ze runnen naast die drukke werkzaamheden ook nog eens een groot samengesteld gezin. Niet alles gaat even goed: met de opvoeding en de zorg niet altijd, maar zeker niet in hun relatie. Er is vaker sprake van gedogen dat de ander verschilt qua opvattingen en aanpak, dan dat ze in harmonie werk en gezin combineren. 

Wanneer Anja met haar hoofdpijnklachten naar de huisarts gaat, krijgt ze een verwijzing naar de specialist, alwaar ze al snel een verschrikkelijke melding krijgt: de kanker is terug , die is nu in een grote tumor in haar hoofd gaan zitten. In een eerste reactie roept ze Tomas op direct naar de arts te komen, waarschijnlijk vanuit de gedachte dat ze de problemen gezamenlijk het hoofd moeten bieden. Maar dat blijkt utopisch: Tomas is van goede wil maar wordt continue overruled en afgebeten door zijn vrouw. Alles wat hij voorstelt, valt direct in duigen bij zijn vrouw.


Ze is boos, ze is agressief en in haar angst voor wat komen gaat, schoffeert ze continu de man die haar het beste kan helpen. Ze switcht van afhankelijkheid naar afstand, van vriendelijk naar bits, van berustend naar agressief strijdbaar. Tomas probeert wat hij kan om te tonen dat hij er echt voor haar wil zijn: hij probeert haar uit de wind te houden van de hectiek van het gezin, hij stelt zelfs voor alsnog snel te trouwen om daarmee het gezin ook meer zekerheid te geven in deze onzekere toekomst. De behandeling gaat verder, er staat een uitermate riskante hersenoperatie te wachten binnen enkele dagen , terwijl het echtpaar nog steeds niet goed weet wat ze aan elkaar hebben. 

Zoals gezegd: als de film de nadruk zou hebben gelegd op het verloop van het ziektebeeld, weet ik niet of de film zo goed was geworden als ie nu is. 

Met : Andrea Braein Hovig, Stellan Skarsgard
Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...