zaterdag, januari 02, 2021

L'incredibile storia dell'isola delle Rose (aka Rose Island) - Sydney Sibilia


 L'incredibile storia dell'isola delle Rose op IMDb (7,0)

Ik ben er altijd wel van, van die David vs Goliath-verhaaltjes. Zeker als ze ook nog eens op waar gebeurde feiten berusten. Het is wonderlijk, maar blijkbaar is het ooit - in de nog vrij recente geschiedenis= min of meer zo gebeurd. 

1968, Italië. Giorgo Rosa is net afgestudeerd als ingenieur maar lijkt een man van 12 ambachten, 13 ongelukken. Diverse kunstige bouwsels en apparaten die hij ontwerpt leiden tot arrestaties en boetes en zelfs bijna tot een strafblad. Giorgio's ouders zijn er niet gerust op dat het goed komt met hun zoon, zijn vriendin heeft hem inmiddels al verlaten voor iemand die meer zekerheid lijkt te bieden, maar die in werkelijkheid doodsaai is. 

In zijn drang om iets iets unieks te doen en de ultieme vrijheid te vinden ontwerpt Giorgio een soort booreiland, dat net buiten de Italiaanse territoriale wateren moet komen te liggen. Samen met zijn studievriend maakt hij daadwerkelijk zijn dromen waar: ze bouwen het eiland en roepen een vrijstaat uit. Dat gaat goed zolang het niet al te opzichtig is, zolang de autoriteiten het als een disco op zee beschouwen, maar als op een gegeven moment eigen paspoorten worden uitgegeven en er burgers niet langer Italiaan willen zijn maar Rosaa , dan raakt Rome in paniek. En met hen het Vaticaan. Ze beginnen terug te slaan en Rosa ziet nog maar één uitweg: hij schrijft de Verenigde Naties aan en stapt naar de Europese raad. De boot is aan. 

Bijzonder grappig om te beseffen dat dit ooit zo gebeurd is, dat er daadwerkelijk marineschepen opstoomden naar een booreilandje van 400 vierkante meter. Want bedreigend voor Republica Italia. 

Dat is de grote verdienste van deze film, die verder iets te licht is om serieus genomen te worden. Maar leuk is het allemaal wel. 

Met : Elio Germano, Matilda de Angeliss, Francois Cluzet
Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...