vrijdag, januari 15, 2021

La Vita Davanti A Se (aka The Life Ahead) - Edoardo Ponti


 La Vita Davanti A Se op IMDb (6,8_

Een adembenemende vrouw is Sophia Loren altijd geweest. Ze is prachtig oud geworden: een monumentale uitstraling, mede dankzij haar priemende ogen. De ganse fiilmwereld deed dan ook een huppeltje toen bekend werd dat La Loren toch nog een film ging maken. De achternaam van de regisseur deed mij al vermoeden waarom: Edoardo is haar zoon, dus ze was wellicht makkelijk te overreden. 

Loren speelt Madame Rosa, een stijlvolle oude dame die het tot haar taak heeft gemaakt om in de havenstad waar zij woont vergeten kinderen op te vangen. Vergeten betekent in dit geval dat het kinderen zijn waar de ouders geen aandacht aan (kunnen) schenken omdat ze in de prostitutie of de drugshandel zitten. Ze vangt die kinderen op , geeft ze bijles en probeert ze enige mores bij te brengen. 
Dat gaat haar in het geval van de druistige Momo moeilijk af. Dit Senegalese jongetje wordt bij haar gebracht door een vriend, die hem in zijn dokterspraktijk ziet binnenkomen. Momo is onhandelbaar en onaangepast en lijkt er heel geen zin in te hebben zich te voegen naar het (samen)leven in een huis: hij heeft zijn weg op straat aardig gevonden, hij heeft allang al door dat hij met een beetje drugsdealen snel geld kan verdienen waarna status en spullen vanzelf komen. 


Eenmaal onder de hoede van Madame Rosa leert hij ook een andere kant van het leven kennen: op een of andere manier ontwikkelt zich toch een vriendschap met andere jongens, maar het allerbelangrijkste voor hem is dat mevrouw Rosa respect bij hem afdwingt. Ze doet dat door totaal niet onder de indruk te zijn van zijn stoere en nukkige gedrag, heel langzaam groeit de band tussen die twee. Momo begint mee te helpen , begint zelfs te zorgen voor de oude vrouw die zowel met het verleden als de toekomst problemen heeft. Haar verleden is zwaar getekend door het verblijf in een concentratiekamp in WOII, haar toekomst ziet grauw en grijs door de steeds vaker optredende momenten van wegvallen, de eerste verschijnselen van dementie treden op. Momo belooft voor haar op te komen, belooft haar dat ze niet in een verzorgingstehuis zal eindigen maar dat ze zich in haar eigen terugtreed-ruimte in haar kelder mag verstoppen. Beloven is makkelijk, zo blijkt, want Momo moet tot veel bereid zijn om die belofte na te komen. Hij moet veranderen , hij moet kiezen. 

Met : Sophia Loren Ibrahima Gueye, Renato Carpentieri, Abril ZamoraGeen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...