zaterdag, januari 02, 2021

Sense and sensibility - Ang Lee


 
Sense and Sensibility (1995) - IMDbSense and sensibility op IMDb (7,6)

Eerste film van het jaar was een oudje. We hadden behoefte aan wat warmte en deden dus dit kostuumdrama - naar het befaamde boek van Jane Austen-  in de herhaling. En opnieuw blijkt het een heerlijke film, met een keur aan fijne acteurs. Goed om het filmjaar mee op te starten. 

We gaan enkele eeuwen terug, richting het Britse platteland. De regels van de adel zijn niet mals voor vrouwen, die komen er doorgaans bekaaid af en moeten dus rijk trouwen. Wanneer de vader van de drie gezusters Dashwood overlijdt, laat hij dan ook alles qua land en huis na aan zijn zoon en diens ruwe vrouw. De dochters komen er met een jaarlijkse toelage bekaaid van af. 

Huwbare kandidaten dienen zich echter met enige regelmaat aan, dus niets is nog verloren. Alhoewel. de oudste dochter Elinor blijkt te preuts en voorzichtig om goed te responderen op de positieve reacties die ze van bijvoorbeeld de net zo schuchtere Edward Ferrars krijgt. Helaas blijkt bij zijn hard al aan een ander te hebben verpand en Elinor is teveel dame om niet zijn keuzes en besluiten te respecteren. 
Middelste dochter Marianne is veel voortvarender : wanneer de flamboyante heer Willoughby interesse toont in haar, laat ze onomwonden weten in te zijn voor een relatie (en zeker ook voor het bestendigen daaarvan). Ze vergeet de voorzichtige avances van de bedeesde kolonel Brandon en gaat vol voor het welige avontuur met Willoughby.  Maar Willougbby blijkt niet de keurige heer waarvoor hij werd gehouden , Marianne verbijsterd en gepijnigd achterlatend. Wanneer zij door liefdesverdrit overmand ziek wordt, is daar plots weer de gentleman-kolonel die zijn grote hart toont en verzorging voor de voor hem onbereikbare Marianne toont. En waar blijft toch die plotseling vertrokken Edward Ferrars? 

Met: Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman, Hugh Grant , Greg WiseGeen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...