dinsdag, januari 12, 2021

Man on Fire - Tony Scott


 Man on Fire op IMDb (7,7)

IjzerenHeinige wraakfilm , die ondanks zijn stevige mate van voorspelbaarheid een 7,7 scoort op IMDb. Uit ervaring weet ik dat niet veel films dat cijfer halen, dus er moet iets goed in zitten. En inderdaad, de film beklijft. Het is niet heel verrassend, het plot verloopt zelfs tamelijk clichématig, maar het klopt allemaal wel. Dat verklaart. 

John Creasy is een aan lager wal geraakte veteraan. Na diverse missies en geweldsacties heeft hij het opgeven: "drink to forget" is zijn motto geworden. Hij bezoekt een oude vriend die naar Mexico is uitgeweken om daar in ruste te gaan. Die raadt hem aan hier een rustig baantje te nemen dat toevallig voor het oprapen ligt: bodyguard en chauffeur van een tienjarig meisje. Dat meisje is de dochter van een rijke industrieel en mensen zoals deze moeten continu vrezen voor kidnapping. Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Creasy heeft zich al lang voorgenomen om - mocht het zich voordoen - zijn eventuele verzet tegen zo'n overval slim en beperkt te houden. 

Dat loopt echter allemaal anders als blijkt dat hij enorm goed met het meisje Pita kan opschieten: de botte en in zichzelf gekeerde veteraan wordt langzamerhand een vriendelijke lobbes, die het meisje ook nog eens op vele punten bijles geeft , iets waar de continue afwezige ouders nalatig in zijn. Als dan alsnog het noodlot toeslaat en Pita toch onder de ogen van de hevig om zich heen knallende Creasy wordt ontvoerd, is de boot aan. Hij zweert wraak, hij gaat het Hermandad-kartel dat hier achter zit, aanpakken op een wijze die ze zullen berouwen. Hij moet daarvoor dwars door corrupte politie en politici-lagen heen, maar niets houdt hem tegen. Gerechtigheid voor Pita.

Met: Denzel Washington, Christopher Walken, Dakota FanningRadha Mitchell, Marc AnthonyGeen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...