zaterdag, april 27, 2024

The Electrical Life of Louis Wain - Will Sharpe

The Electrical Life of Louis Wain op IMDb ((6,8)
 The Electrical Life of Louis Wain op Moviemeter (3,09)

Fijne onderhoudende film, op het vermakelijke af. Terwijl er toch voldoende drama zit in deze biografische vertelling. Ik had nooit van Louis Wain gehoord maar de man en zijn werk hebben blijkbaar toch een grote vlucht gemaakt. 

1881, Engeland. De hypernerveuze en net zo hyperambitieuze tekenaar Louis Wain probeert een bestaan op te bouwen als illustrator bij een welbekende uitgever. Hij is vooral bedreven in het weergeven van dieren, maar ook menselijke portretten doet hij in opdracht. Door zijn zussen wordt met argusogen gekeken naar deze move, want zij verwachten van hun enige broer dat hij de inkomsten genereert voor het wezen-gezin en zij betwijfelen of dat met die nieuwe betrekking gaat lukken. Aanvankelijk weigert Louis de baan, hij heeft het nog veel te druk met de razendrukke bedenksels in zijn hoofd: hij wil dingen uitvinden, ontwerpen en hij wil tekenen, bijna manisch tekenen. 

Met zijn inkomen kan een gouvernante betaald worden die zijn zusjes onderricht kan geven. Deze dame, de intelligente Emily Richardson, raakt al snel onder de indruk van de stuntelige slimmerik die Louis de hele dag uitdraagt. Hoewel er van alle kanten veel weerstand (en buurtgeroddel) ontstaat, gaan de twee een relatie aan die zo diepgaand is dat Louis zijn hele leven met zijn Emily bezig is, ook als ze al na enkele huwelijksjaren sterft aan kanker. Dat lijden komt allemaal precies op een moment dat Wain een eigen stijl heeft ontwikkeld waarmee hij furore maakt in de krantenwereld: hij tekent katten. En wel op een dusdanige manier dat de dieren een eigen karakter krijgen en er zelfs steeds meer mensen een kat als huisdier willen nemen. 

Na het overlijden van Emily draait Louis langzaam door (en hij niet alleen) omdat hij de rechten op zijn werk niet goed verzorgd heeft. Het gaat van kwaad tot erger, Wain zakt steeds verder in psychose en illusies. In zijn dromen ontmoet hij steeds weer de liefdesvan zijn leven: de ene menselijk en de andere een eigenwijze huiskat.

Cumberbatch speelt de rol op een heerlijk neurotische wijze, hetgeen de film al snel voor je wint.

Met: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Toby Jones, Andrea Riseborough, Sharon Rooney, Aimee Lou Wood

FIN - song :  Arthur Sharpe- Epilogue

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...