dinsdag, juli 30, 2024

Thelma - John Margolin

Thelma op IMDb (7,2)
 Thelma op Moviemeter (3,11)

Nou, ik heb Louise op geen enkel moment gemist. Thelma redde het prima in haar eentje om ons anderhalf uur te vermaken. "Thelma" is simpelweg een heerlijke film, met zowel aandoenlijke als aanstekelijke humor. Daar komt bovenop dat het verhaal wel degelijk op waarheid gebaseerd is, het maakt het allemaal nog wonderlijker. Feelgood van de bovenste plank, met enkele significanties: de oudere generatie is vaak veel zelfredzamer dan we denken ( de film plaatst oplossingsgerichte ouderen kaarsrecht tegenover de wat verdoofde jongere generatie die niet altijd de juiste beslissingen durft te nemen om het heft in handen te nemen). Een sterk verhaal (en dat kun je op meerdere manieren uitleggen) met veel vaart en humor. 

Ze is al een stukkie in de negentig maar woont - na het overlijden van haar man- nog zelfstandig. Thelma redt zich nog best, laat zich zelfs door haar aandoenlijke kleinzoon Daniel de finesses van de computer uitleggen: emailen, social media, digitaal winkelen, the whole shebang. Aarzelend klikt en scrollt ze haar weg over het wijde web. Helaas is zoonlief niet altijd aanwezig om haar vragen te beantwoorden, want Thelma blijkt alsnog een gewillig slachtoffer voor een phishing-truc. Goedgelovig reageert ze op het telefoontje dat haar kleinzoon een ongeluk heeft veroorzaakt en nu snel geld nodig heeft om de schade te betalen. Thelma brengt het bedrag bijeen en levert de envelop af op het postkantoor. 

Ze belt haar dochter om te vragen hoe het met haar kleinzoon is, het blijkt het begin van allerlei verwikkelingen. Er is natuurlijk niets met hem aan de hand, Thelma blijkt het slachtoffer van ordinaire oplichting. Waar haar familie de nadruk legt op "het is maar geld, je gezondheid telt' gaat Thelma vol in de tegenaanval. Ze laat zich niet zomaar haar spaargeld afpakken door mensen met een slechte inborst. Ze heeft het adres van de envelop nog op een papiertje staan, ze gaat verhaal halen. Uit het verzorgingstehuis haalt ze haar vriend Ben op (oorspronkelijk alleen om zijn booster te lenen, maar Ben laat haar dit niet alleen oplossen). Twee oudjes, belust op wraak.

Hoofdrolspeelster June Squibb is daadwerkelijk even oud als de vrouw op wie het verhaal gebaseerd is, het maakt haar acteerprestatie alleen maar aandoenlijker én geloofwaardiger.

Met : June Squibb, Richard Roundtree, Fred Hechinger, Parker Posey, Clark Gregg

FIN - song :  Nick Stuba- Thelma's theme

Gezien in : Cinema Oostereiland

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...