dinsdag, augustus 12, 2014

Margaret- Kenneth Lonergan

Margaret op IMDb

Margatet is een tienermeisje in de highschoolleeftijd, volop in de ontdekking van het leven. Juist op de dag dat ze voorzichtig begint met daten met een schoolvriendje, is ze getuige van een dodelijk ongeval. Een ongeval dat mede haar schuld is omdat zij de buschauffeur afleidt die het ongeluk veroorzaakt. Ze staat het slachtoffer bij in de laatste momenten en is diep onder de indruk als ze thuiskomt.
Volgens verwachting ontwikkelt ze zich gaandeweg steeds sterker, ze begint het ongeluk te verwerken maar toch begint haar geweten te knagen. In de lichte paniek die zich na het ongeluk van haar meester maakte, heeft ze bij de politie een verklaring afgelegd die de buschauffeur ontziet. En daar heeft ze spijt van, want hij heeft wel iemand doodgereden. Mede door haar aanwezigheid zelfs, dus voor een deel ook haar schuld.
In haar drang om het geweten te sussen en schoon schip te maken, ontziet ze niets of niemand. Moeder, vader, vriendjes, medestrijders tegen "het onrecht" : iedereen krijgt vegen uit de pan van de onvolwassen doch overdreven mondige dame. (Ze krijgt het voor elkaar dat je als kijker een hekel aan haar krijgt en dat je hoopt dat haar strijd voor rechtvaardigheid mislukt).

Een lange, doch sterke coming-of-age film die scherp aangeeft hoe moeilijk het voor de huidige mens is om maar zoveel ontwikkelingen getuige te zijn. Mensenleven-bepalende ontwikkelingen, in dit geval. 2,5 uur geboeid kijken. Knappe acteerprestatie van Anna "the Piano" Paquin.

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...