zaterdag, augustus 23, 2014

The Fifth Estate - Bill Condon

The Fifth Estate op IMDb
Het blijft een bizar verhaal. Hoe kan een virtuele wereld zo bedreigend zijn voor de echte wereld? Dat kan alleen als die echte wereld verrot is, als die ziek is en de zaken anders voorspiegelt dan ze zijn.
Ten enen male veroordeel ik de vervolging van mensen vanwege het vertellen van hun verhaal. Snowdon, Assange en Manning zijn, elk in hun eigen gradaties, mensen die zaken aan de kaak hebben gesteld die door anderen zijn veroorzaakt of uitgevoerd. Ze zijn niet de moordenaars, niet de onderdrukkers, niet de foutieve wapenhandelaars: ze vertellen erover. En dat blijkt een misdaad op zich.

Dit gezegd hebbende, kan iedereen zijn standpunt bepalen aangaande deze film. Die beschrijft de opkomst en het kaltstellen van de Wikileaks-beweging. Assange (een sterk neurotische rol van Benedict Cumberbatch) komt er niet goed vanaf in deze film. Beter gezegd: de persóón Assange krijgt een dubieuze verbeelding, zijn verhaal blijft echter onverminderd sterk. Hoe kan het dat twee kleine computerfreaks de complete westerse wereld omver hacken? Hoe kunnen zij zo'n bedreiging vormen?
De film toont de strijd op diverse fronten: tussen Assange en zijn assistent Daniel Berg, tussen diezelfde Berg en zijn vriendin, tussen de Amerikaanse regering en zijn informatiediensten, tussen Oost en West en tussen de diverse landen onderling. Oordeel zelf wie er zuiver is, oordeel zelf waar uw moraal ophoudt en die van de andere begint.

De film is af en toe iets té modieus , met al dat knipperende schermgedoe, maar dat maakt het verhaal niet minder urgent. Dit mag en dit moet verteld.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...