zaterdag, januari 24, 2015

Die Andere Heimat- Chronik einer Sehnsucht - Edgar Reitz

Die Andere Heimat - op IMDb
De tv-serie kenden we allemaal, de serie keken we allemaal. Althans , iedereen met een beetje arthousegevoel, met een beetje VPRO-mentaliteit, die volgde dit in de jaren 80/90.
Deze verfilming is recenter (2013) maar vormt gek genoeg een soort prequel. Waar de tv-serie de aanloop liet zien naar de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw, gaat de film daar nog een eeuw aan vooraf.
We schrijven de veertiger jaren van de 19e eeuw, economisch gaat het allemaal nog niet zo goed in het vredige Schabbach, het gefilmde dorpje in de Hundsrück-streek. De familie Simon drijft al de smederij, zoonlief Jakob droomt echter van veel verdere en vreemdere oorden. Vastbesloten is hij om weg te gaan, de wijde wereld in. Door allerlei omstandigheden komt het er echter niet van.
Het feodale systeem heerst nog op dit gebied, de arme dorpelingen zijn horig aan de rijke landheren. Als er dan vervolgens enkele oogsten mislukken en er hongersnood dreigt, gaat niet Jakob maar zijn broer vervolgens de andere emigranten achterna en reist naar Brazilië. Jakob is boos omdat nu automatisch de zorg en verantwoordelijk voor zijn ouders op hem neerkomt. En waardoor hij dus niet weg kan.

Ik keek de film in delen want dit is echt een onthaastfilm, vier uur heeft men voor de vertelling nodig. Niet wereldschokkend dit, echt alleen voor geduldige liefhebbers van de serie

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...