woensdag, maart 21, 2018

Bankier van het verzet - Joram Lürsen

Bankier van het verzet op IMDb (7,1)
Derde Tweede Wereldoorlog-film in 1 week. Ik ben blijkbaar een sucker voor dat werk. Ook hier geldt weer dat ik het onderwerp zo razend interessant vind, dat de film al bij voorbaat een voldoende haalt. Dat doet deze dus ook, al is het niet heel ruim. Of het nu komt door de cliché-stoffige filmische aanpak van Nederland in die dagen (oh zo burgerlijk, oh zo bedompte huizen en kantoren) of door het her en der iets te lichte acteerwerk, ik weet het niet. Van dat deel moet de film het niet hebben, zeg maar.
Maar het verhaal, dat is boeiend in optima forma. Hoe er bij twee iets te keurige zakenlieden toch een rechtvaardigheidsgevoel de kop opsteekt, dat is prachtig om te zien. Gaandeweg rijpt bij de broers Gijsbert en Walraven van Hall het plan dat ze iets moeten doen met hun financiële vernuft. Ze zetten - naast hun reguliere werk voor een zakenbank - een illegale bank op die steunfondsen opzet voor stakers en mensen die door de oorlog zonder werk of verbannen in het buitenland zitten. Die gezinnen moeten gesteund. Dat gaat simpelweg door het verstrekken van op het oog nutteloze aandelen, die echter met een schaduwadministratie allemaal te koppelen zijn aan grote stortingen door goedwillende rijkere families. Het is de bedoeling dat na de oorlog alles wordt terugbetaald, dus er wordt tot op de komma geadministreerd.
Als men de Nederlandse staat zover krijgt zich voor 30 miljoen (gulden) garant te stellen, gaat het echt los. Men gaat over tot een heuse fraude-actie: in de kluizen van de Nederlandse Bank liggen promessen, waardepapieren aan toonder. Die worden door het team van de broers omgeruild door nagemaakte promessen. Zo ligt er toch iets in de kluis , maar kan in de tussentijd het heuse waardepapier verzilverd worden. Het werkt, de Duitsers worden misleid en pas lang na de oorlog heeft DNB hierover opening van zaken gegeven; het blijft tenslotte om bankfraude gaan.
De Duitsers zetten alles in het werk om de organisatie te ontmaskeren en ontmantelen maar dat kost ze veel moeite. Het einde van de oorlog nadert, delen van Europa zijn al bevrijd en nog hebben de nazi's niet hun vingers achter het bancaire verzet gekregen. Gaat dat ze lukken voor de capitulatie?

Met : Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Jochum ten Haaf , Raymond Thiry

Geen opmerkingen: