vrijdag, maart 30, 2018

Gold - Stephan Gaghan

Gold op IMDb (6,7)
Ietwat slordig geacteerde film, waarin McConaughey net iets te nadrukkelijk de slonzigheid van zijn personage probeert te benadrukken. Verhaaltje is ok, overigens, drama volop.

Kenny Wells is golddigger, maar dan letterlijk: van zijn vader heeft hij een bedrijfje geërfd dat gespecialiseerd is in goudzoeken. Marginale resultaten, het kwijnt weg en dat steekt Kenny. Continu is hij op zoek naar erkenning, maar vooral is hij op zoek naar die ene gelukstreffer.
In een ultieme poging tot "Eureka" investeert hij al zijn geld in een mistig project in Indonesië, hetgeen hij vooral baseert op de reputatie van Michael Acosta. Die heeft de naam een neus te hebben voor plekken waar nog niemand aan gedacht heeft.
En verdomd: het begint te werken. De gedwongen zakenpartners worden langzaam vrienden en boren inderdaad een adertje aan. Aan het thuisfront slaan alle machines op hol: het kleine bedrijfje van Wells gaat naar de beurs en de poen stroomt binnen. Met de poen uiteraard ook de haaien: randfiguren van bedrijfjes die geld aan het geld van Wells en Acosta willen verdienen. Wells tekent een stom contract en wordt naar de zijkant gefigureerd. Toekomstdromen in duigen, vrienden kwijt en verloedering dreigt.
Geluk bij een ongeluk is dat de nieuwe eigenaren ook tegen problemen , hele andere, aanlopen : de Indonesische regering gaat over tot onteigening van het goudgebied, waardoor ook de haaien met lege handen staan. En in de tussentijd blijkt Acosta de slimste van allemaal: die heeft toch een en ander veilig gesteld waarin noch de beursbedrijven noch de Indonesiërs weet van hebben. Er ontstaat een schimmig detectivespel.

Met : Matthew McConaughey, Edgar Ramirez , Bryce Dallas Howard


Geen opmerkingen: