vrijdag, maart 23, 2018

Mary Magdalene - Garth Davis

Mary Magdalene op IMDb (5,7)
Fantasyverhaaltje dat zo ongeveer 2000 jaar geleden is gesitueerd. Over een waarzegger en zijn volgelingen, waaronder opeens ook een eigenzinnige vrouw.

Nee, dat is flauw, laat ik het iets serieuzer aanpakken: een eigenzinnige bewerking van het overbekende bijbelverhaal van "de dertiende apostel' , van de dame die in de hofhouding van meneer van Nazareth rondliep en die volgens de verhalen meer was dan alleen maar een attent luisteraar.
Mij fascineert het hoe een dermate maatschappelijk opgesteld boek zoveel eeuwen lang kan zorgen voor zoveel onrust. Zo zijn de hoofdstukken over deze mevrouw al meerdere malen herschreven. Ze was achtereenvolgens vriendin, hoer en ideologisch medestander van de profeet. Rome heeft zichtbaar moeite gehad met de vrouwenrol en MM is daar de personificatie van.

In deze film werkt dat heel anders: de film heeft zelfs een licht feministische toon. Mary is eigenwijs, wil niet worden uitgehuwelijkt, sluit zich aan bij de bende van de profeet en gaat mee op tournee. Ze wordt argwanend bekeken door de 12 angry men, de apostelen die vinden dat ze Jezus afleidt van zijn eigenlijke werk. Maar gaandeweg komen ze er stuk voor stuk achter dat haar bedoelingen nobel zijn, van Petrus tot Judas draaien de meningen bij. En weer terug, maar dat is voor later.

Naast deze feminiene insteek is de film ook het bekijken waard vanwege de visuele rijkdom. Breed uitgemeten beelden met als duidelijk doel: de wereld is immens, wij zijn zelf maar kleine radertjes in het grote koninkrijk. Prachtige shots, lekker traag verpakt.
Niet dat de film een vette voldoende haalt, maar het is zeker geen weggegooid geld. Er zit van alles in dat het aankijken de moeite waard maakt.

Met : Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor

Geen opmerkingen: