zaterdag, maart 17, 2018

Elser- Olivier Hirschbiegel (a.k.a. 13 Minutes)

Elser op IMDb (7,0)
"Van de maker van "Der Untergang"."
WOII- films doen het altijd goed bij mij. Je moet het wel heel bont maken wil je bij de waardering verliezen als je een film maakt over dit bizarre tijdperk. Deze , een waargebeurde, zit al snel aan de goede kant. Dit omdat het compleet onwaarschijnlijk dat het zo gegaan is. Maar het is zo gegaan.
Iedereen kent Von Stauffenberg , daardoor kennen velen "Valkyrie" , maar weinigen weten dat er al jaren daarvoor een bijna geslaagde aanslag op Adolf Hitler is gepleegd.

Georg "Schorsch" Elscher is - we schrijven jaren 20 van de vorige eeuw- een eigenwijs mannetje. Muziek maken is zijn passie, maar geld ermee verdienen : ho maar. Hij werkt bij op de boerderij van zijn alcoholistische vader, maar doet dit uiteraard vooral om zijn lieve moeder een draagbaar bestaan te geven.
Alles verandert als we de jaren 30 instappen en het nazisme zijn naargeestige intrede doet. Ook in het kleine dorpje waar Elser woont, wordt de bevolking direct gespleten. De heulers gaan bij "de goeden" horen, de laatste paar vakbondsactivisten worden meer en meer belaagd en zij die met joodse mensen omgaan, hebben het helemaal gedaan. Aanvankelijk is Elser een zijlijn-figuur, hij bekommert zich meer om de muziek en om de mooie (doch getrouwde) Elsa. Elsa's man is hardvochtig en drankzuchtig, is geen goede man voor haar en gaandeweg wordt Elser de ridder die haar wil redden. Niet geheel zonder eigenbelang, Elsa ontpopt zich tot de vrouw van zijn toekomst.
In de tussentijd wordt de situatie in Duitsland onhoudbaar en Schorsch kan zich steeds minder afzijdig houden. Hoewel officieel partijloos kiest hij steeds meer de kant van lijdzaam verzet, uiteindelijk zelfs actief verzet. Zijn verleden als klokkenmaker, zijn handigheid als meubelmaker en zijn heldere verstand maken dat hij in zijn eentje een heuse intelligente bom weet te fabriceren, die hij in wil zetten in de Braukeller van München. Die zaal heeft hij meermaals grondig geïnspecteerd en de aanstaande ledendag van de nazis is het moment bij uitstek.
De aanslag lukt, maar niet op Hitler zelf. Die is 13 minuten daarvoor vertrokken. Onschuldige burgers komen om en dat zit Elser danig dwars. Terecht. Wanneer hij opgepakt wordt, blijkt al snel zijn schuld. De officieren geloven echter niet dat hij dit - zoals hij blijft beweren - helemaal in zijn eentje heeft opgezet. Namen willen ze hebben en als die uitblijven zijn vele martelingen het gevolg. Elser houdt voet bij stuk, zelfs nadat hij ziet dat de nazi's zijn Elsa onder dwang zetten. Hij neemt een moedig besluit: hij zal volledig schuld bekennen als hij ze mag laten zien hoe hij het eigenlijk allemaal gedaan heeft. Stap voor stap worden de nazi's voor lul gezet als blijkt dat één enkele man het gemotiveerd niet met hun uitgangspunten eens is en er bijna in geslaagd was om in zijn eentje hun hele machinerie omver te werpen.

Erg interessante film. Niet altijd prettig om te kijken, maar het verhaal moet verteld.

Met : Christian Friedel, Katharina Schütller, Burghart Klaussner, Johan von Bulow


Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...