dinsdag, augustus 06, 2019

Child's pose (aka Pozitia copilului ) - Calin Peter Netzer

Child's pose op IMDb (7,4)
Uiteraard moet een ouder zijn/haar kinderen beschermen. Maar het kan te ver gaan. Het houdt bijvoorbeeld op als de zoon al bijna afgestudeerd is maar zich blijft gedragen als een papkindje.
Barbu is zo'n jongetje. Tamelijk briljant student, bijna gediplomeerd scheikundige maar een assertiviteit van nul komma nul.
Wanneer de jongeman een dodelijk ongeval veroorzaakt, is hij het dan ook niet zelf die de gesprekken met de politie en met de familie van het slachtoffer aangaat. Nee, dat moet zijn moeder doen. Nou ja , moet, ze eigent het zich toe want we begrijpen al snel waar die passieve houding van Barbu vandaan komt. Moeder Cornelia is gruwelijk andersom : ze bemoeit zich overal mee, ze manipuleert en ze masseert. Alles zal ze in het werk stellen om haar status te behouden, daartoe zal ook de reputatie van haar zoon beschermd moeten worden.
We krijgen gedurende het hele verwerkingsproces een uitstekende inzage in de moeizame verstandhouding tussen de moeder en de zoon: waarheden doen er niet zoveel toe, het beeld naar buiten behouden is belangrijker. En als daartoe hier en daar de waarheid geweld aan gedaan moet worden, soit. Deze zaak moet van tafel, zoveel is duidelijk: het blazoen moet schoon.  

Met : Luminita Gheorgiu , Bogdan Dumitrache , Ilinca Gola

Geen opmerkingen: