donderdag, augustus 22, 2019

Diego Maradona - Asif Kapadia

Diego Maradona op IMDb (7,7)
Niet altijd heb ik begrip en sympathie voor drugsgebruikers maar ik betrap mezelf erop dat het voor een van de bekendste junkies van de wereld toch iets anders ligt. Natuurlijk is het ontluisterend wat we in deze sterke documentaire te zien krijgen, maar de opbouw (van regisseur Asif Kapadia, die dat eerder zo sterk met de net zo verloederde "Amy" Winehouse deed) is dermate intelligent dat je je gaandeweg de film afvraagt waarom Maradona niet eerder is doorgeslagen, waarom hij er eigenlijk zo lang over deed om een verzachtende sluier over zijn hectische leven te leggen.

Sloppenwijk, armoede, enige bezit een bal. De afkomst van Maradona verklaart ook voor een groot deel zijn jacht naar succes. Al bij het tekenen van zijn eerste contract (Boca Juniors, Diego is dan 15 jaar) wordt hij de kostwinner van het gezin. Zijn passeerbewegingen zijn de ontsnappingsclausule uit de armoede voor het gezin. Een appartementje, een huis en uiteindelijk villa's. Heel de familie heeft hem omringd, waar hij ook ging.
De documentaire richt zich in het bijzonder op de Italiaanse jaren van Maradona. Het Napoli waar hij gaat spelen is op dat moment een - zeg maar - NAC-achtige ploeg. Vaak op het randje van degradatie, verguisd buiten de regio maar religieus bewonderd binnen de eigen gemeentegrenzen. Na een tweetal zware seizoenen lukt het Maradona om dit team kampioen van Italië te maken, de scudetto is zwaarbevochten maar onomstreden. En passant maakt hij ook zijn geboorteland Argentinië wereldkampioen.
Maradona wordt aanbeden, niets in zijn leven is nog normaal en hij kent geen moment alleen. Hij pleegt roofbouw op zijn lichaam maar zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel maakt hem letterlijk en figuurlijk aanvoerder, een voorbeeld voor allen. Op een gegeven moment kan hij niet meer gaan en staan waar hij wil en wil hij onder de verstikking uit. De voorzitter van de voetbalclub weigert hem natuurlijk te laten gaan. Hier ligt zo ongeveer het omslagpunt, helemaal als Diego tijdens het volgende WK (in Italië!!) persoonlijk verantwoordelijk is voor de uitschakeling van het gastland.
De teloorgang van de creatiefste voetballer ooit is ingezet, ondanks enige herstelperiodes wordt het er voor de godheid niet veel beter op.

Met : Diego Armando Maradona

Geen opmerkingen: