vrijdag, augustus 30, 2019

The Red Sea Diving Resort (aka Operation Brothers) - Gideon Raff

The Red Sea Diving Resort op IMDb (6,5)
Denk "Argo" maar dan in Soedan ipv in Iran. Denk "joodse burgers" ipv "Amerikaanse ambassadepersoneel".  Dan heb je ongeveer de teneur van deze film te pakken. Alleen is - wmb- niet zo indrukwekkend als het genoemde voorbeeld. Dat kan aan mij liggen, het lag er voor mij allemaal iets te dik bovenop. Maar goed: waargebeurd, dus het is wel een heroïsch verhaal.

Jaren 80. Burgeroorlog in Soedan, vergelijkbare stammenstrijd en honger in Ethiopië. In Ethiopië leeft op dat moment nog een ferme joodse gemeenschap, die langzamerhand omringt wordt door vijandig gezinde bevolking. Tijd om op te stappen, ze willen naar Jeruzalem. Maar hoe kom je daar, als er meerdere oorlogsgebieden liggen tussen je thuisbasis en je gewenste bestemming. Er is uiteraard een undercover operatie nodig van het Israëlische leger, de Mossad heeft brede tentakels.

Een verwaarloosd duikcentrum aan de rand van de Rode Zee wordt aangekocht en als doorvoerplaats opgezet. Hier vandaan de mensen in bootjes naar een groter schip dat via de Rode Zee naar het beloofde land kan varen. Klinkt als een plan en het gaat ook lang goed. Honderden mensen worden weggeleid naar hun nieuwe leven.
Het gaat goed zo lang als de rebellen enigszins op afstand blijven en niet doorkrijgen dat ze gepiepeld worden. Als dat dan uiteindelijk toch gebeurt, raakt de poep de ventilator en moet alles op alles gezet worden om de laatste groepen die onderweg zijn ook daadwerkelijk verscheept te krijgen.
Ondanks alle twijfel over de aanpak (zowel binnen de groep als van hun leiding bovenaf) lijkt het toch te gaan lukken. Al moet daar wel een nachtelijke spoedoperatie voor worden ondernomen.

Met : Chris Evans, Alessandro Nivola, Haley Bennett, Ben Kingsley , Greg Kinnear

Geen opmerkingen: