dinsdag, juni 09, 2020

O Thiasos (aka The Travelling Players/ De Komedianten) - Theo Angelopoulos

O Thiasos op IMDb (8,0)

Lange zit gisteravond bij onze gastheer. Na maanden van oponthoud pakte hij de draad weer op en nodigde ons uit voor een film-fijnproeversavond. En dit was een heel speciale: wereldcinema en arthouse, politiek en theater , dramatiek en liefde. Alles zat erin, maar dat kon makkelijk omdat de film daar met 230 minuten (!) rustig de tijd voor nam. Het werd een latertje.

Een politiek beladen theatergezelschap trekt door het Griekenland ten tijde van het nazisme. Hun klassieke stuk "Golfo & Tassos" brengen ze op elke plek waar de lokale bevolking het maar wil aanzien.
De politieke veranderingen maken echter dat ze beperkt worden in de mogelijkheden. Niet alleen dat: dorpelingen zijn angstig om zich te uiten , zeker politiek. De acteurs kunnen dus niet overal terecht en merken dat ze ook onderling strijd krijgen. Ook in hun eigen gelederen merken ze de verschillen: van verzetsman tot collaborateur, van activist tot neutralist, het zit allemaal binnen hun groep.
Het gezelschap dunt uit, de nazi's vertrekken en er ontstaat een strijd om de macht in Griekenland. Alles verandert, maar het gezelschap blijft bestaan. In de kern blijft het hun wens om te acteren, maar er is verdeeldheid over de vraag wát men wil brengen. Gaat het over de onderdrukking van hun communistische insteek, gaat het over het verjagen van het nazisme of is de nieuwe macht gewoon een nieuwe set kleren van de keizer? De verbondenheid is weg, het gezelschap verbrokkelt.

Met : Eva Kotamanidou , Vangelis Kazan

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...