dinsdag, juni 30, 2020

The End of the Affair - Neil Jordan

The End of the Affair op IMDb (7,1)
Een boeiende combinatie tussen onderkoeling en oververhitting, deze goed geacteerde boekverfilming van Graham Greene. Op en top Brits, vol met voorkomendheid en hoffelijk gedrag, maar ondertussen bulkend van wantrouwen en jaloezie. Destijds volledig gemist deze, maar nu met plezier alsnog bekeken.

Aan het einde van de bewuste relatie treffen we schrijver Maurice Bendrix achter zijn typemachine aan. Hij begint aan "een boek van haat", hij rekent af. We denken aanvankelijk te weten op wie die haat zich richt (dat moet de man van zijn minnares zijn, de man die elke dag leeft en woont met de vrouw die hij begeert). Maar gaandeweg de film zien we dat de haat zich toch ergens anders op richt.
Bendrix is een complexe man: succesvol maar ondanks dat succes ziekelijk jaloers. Hij knoopt een verhouding aan met de vrouw van een hoge landelijke politicus. Deze aristocratische Brit leeft voor zijn werk, doet niet aan romantiek en weet dat hij schromelijk tekort schiet in zijn huwelijk. Om die reden heeft hij er begrip voor dat zijn vrouw avontuurtjes zoekt. Het kan te gek, maar die ruimte is er wel.
De schrijver is jaloers op deze kalme en rechtgeaarde man, hij is dermate bezeten van de vrouw dat hij een detective inhuurt om haar te schaduwen. Hij weet dat de detectives steeds hem zullen aantreffen bij de diverse afspraakjes van de vrouw, maar hij wil weten of hij wel de enige en de ware voor haar is. En zo ontdekt hij dat hij een stevige concurrent heeft. Het haten begint.

Een complex web , boordevol intriges en tegenstrijdige belangen. Drie kolossale acteer-reputaties gaan met elkaar de clash aan.

Met : Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea

Geen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...