zaterdag, juni 06, 2020

One Day - Lone Scherfig

One Day op IMDb (7,0)
Omdat ik haar "An education" een sterke film vond, had ik bij deze volgende film van regisseur Lone Scherfig op REC gedrukt. Het blijkt een niemendalletje met een grotendeels voorspelbaar verloop, maar gisteravond vond ik dat - in al mijn vermoeidheid - helemaal niet erg. Zonder al te veel inspanningen deze film doorstaan (al zal ik bij mijn filmquizmaten moeten uitleggen dat ik opnieuw een film met Anne Hathaway bekeek).

Het is 15 juli, St. Swithins Day in Engeland. We schrijven het jaar 1988, een groep studenten zwaait af en het ziet eruit alsof ze elkaar hierna lang niet kunnen zien. Emma is het muurbloempje van de groep, maar blijft die nacht toch aan de player Dexter hangen. En het bevalt ze, zo blijkt. Niet dat ze in een relatie geraken, maar ze beloven elkaar elk jaar op diezelfde dag, 15 juli , te contacten: of ze zoeken elkaar op, of ze proberen elkaar in ieder geval te bellen. Dat gaat heel lang goed.
Dexter is van goede komaf en doet weinig anders dan zijn ouders teleurstellen. Toch lukt het hem om een tamelijk succesvolle carrière op te bouwen in de tv-wereld. Hoe leeg ook, hoe veel kritiek ook: hij leeft het leven van een ster, met alle ups en downs van dien. Al die vrouwen, al die drank en al die drugs doen hem echter geen goed en eigenlijk moet hij jaarlijks op zijn plek gezet worden door de oude getrouwe Emma.

Die is een stuk minder succesvol: haar wens om dichtbundels te schrijven blijft bij de wens alleen. Ze werkt in restaurants en leidt een sober leven. Stiekem droomt ze van een leven met Dexter, maar dan niet zoals hij nu is. Maar goed, ze spreekt hem 15 juli weer en dan zal ze..nee..dat zal ze niet. Ze zal weer zijn raadgever zijn, ze zal weer zijn schouder zijn. Zelf belandt ze in een ongelukkige relatie, ze krijgt het wel voor elkaar om haar onderwijsakte te behalen en les te gaan geven. Maar ja, dat is nog steeds geen echt schrijversschap.
Ergens in al die jaarlijkse ontmoetingen zal er toch iets duidelijk moeten worden tussen die twee, er zal iets moeten worden uitgesproken, er moet iets uit de lucht.

Met : Anne Hathaway , Jim Sturgess

Geen opmerkingen:

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...