zondag, februari 21, 2021

Collective- Alexander Nanau


 Collective op IMDb (8,4)

2015, Boekarest. Een metalconcert in een lokale discotheek eindigt in een fatale vuurzee: 25 mensen komen om in de vlammen. Een enorm beangstigend verhaal, je voelt de pijn van de mensen die aanwezig waren. Maar voor de overlevers en de nabestaanden begint dan een minstens zo gruwelijk verhaal. Waar wij terecht boos zijn over de toeslagenaffaire speelt in Roemenië sinds 2015 een veel heftiger, veel dodelijker schandaal. Hoe corruptie en geldzucht een volk geselen..

In de maanden ná de ramp zullen nog eens zo'n 60 mensen overlijden. Dat de zorg in Oostblok-ziekenhuizen van minder hoogstaande kwaliteit is dan in het Westen, dat zal geen verbazing wekken. Maar dat hoeft nog niet tot zulke hoge sterftecijfers te leiden. Het is de journalist Catalin Tolontan (hoofdredacteur van een sportkrant nota bene) die een misselijkmakende fraude op het spoor komt. De Roemeense ziekenhuizen blijken contracten te hebben gesloten met een chemiefarma die malafide ontsmettingsmiddelen verkoopt. Hoge prijzen voor slechte producten. En dat dan gegoten in wurgcontracten: de ontsmettingsmiddelen waar de ziekenhuizen mee werken zijn aangelengd, fors aangelengd, waardoor de reinigende werking tot een nulpunt daalt. Gevolg: bacteriën en besmettingen alom. In álle ziekenhuizen waren pneumo-bacterién rond , bacteriën waar juist die brandwondenslachtoffers extra gevoelig voor zijn. Hun huid is aangetast, de wonden zijn open en moeten eigenlijk dagenlijks verschoond en gereinigd, maar als je dat met slechte producten probeert schoon te krijgen , gebeurt er niets. Of eigenlijk: wordt het er alleen maar riskanter op voor de gewonden. 

Besturen en managers hebben geld in hun zakken gestoken, burgemeesters en ministers profiteerden mee. Dankzij het volhardende werk van Tolontan kan het niet langer onder het tapijt worden geschoven: ministers moeten aftreden, de regering valt, het volk mort. Maar het is een lange weg. 

Woest wordt je ervan, als je ziet hoe makkelijk het criminele zakenleven de zorgwereld binnendringt. De farmaceutische industrie staat er gekleurd op, net zoals de chemische industrie. En net zoals de ambtenarij en corrupte besturen. Het is een schande. Arm volk. 



Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...