maandag, februari 08, 2021

Police (aka Nightshift) - Anne Fontaine


 Police op IMDb (5,2)

Sterke ingetogen film over een dag uit het leven van Parijse politieagenten. Maken ze normaliter al genoeg schokkende dingen mee op een reguliere werkdag, vandaag krijgen de drie agenten die we volgen nog eens een extra opdracht: er moet een uitgeprocedeerde vluchteling naar het vliegveld worden gebracht, hij moet worden uitgezet. 

Er broeit iets bij de zwijgzame doch doortastende agente Virginie. We weten van haar persoonlijke problemen : ze lijst aan chronisch slechte nachtrust vanwege hun jonge zoontje, maar dat is nog de minste van haar problemen. Ze is vreemd gegaan met én zwanger van haar uitbundige collega Aristide. Het mag allemaal niet, het kan niet en het hoort niet, maar gaandeweg de film zien we wel hoe het zover heeft kunnen komen. 
Ook de derde agent in beeld , de norse en plichtsgetrouwe Erik, heeft problemen thuis. De hele dag ontvangt bij berichtjes van zijn ontevreden vrouw, het verhindert hem zijn werk goed te doen. 

In deze setting rijden de agenten van de ene melding naar de andere : van huiselijk geweld en kindermoord dus uiteindelijk richting vliegveld om een moeizaam communicerende man terug naar Tadzjikistan te sturen. En daar gebeurt het : daar in die auto, met drie mensen na toch al een lange dag dienst, daar gaat humaniteit en menselijke interactie meespelen. Virginie krijgt wroeging en wenst dat de vluchteling een nieuwe vluchtpoging wordt geboden, ze wil hem langs de weg loslaten. Collega Erik en in mindere mate collega Aristide sputteren tegen: dit kan problemen opleveren, ze moeten gewoon opdracht uitvoeren. Het wordt een machtsspel , maar vooral een spel van gevoelens. 

Omar Sy doet hier opnieuw een vermakelijke Omar Sy, maar de pluimen gaan naar de prachtige Virginie Efira , die geweldig gestalte geeft aan de getroebleerde moeder/agente/partner/human being Virginie. 

Met : Virginie Efira, Omar Sy, Gregory Gadebois, Payman MaadiGeen opmerkingen: