donderdag, februari 18, 2021

Féte de famille (aka Happy Birthday) - Cédric Kahn


 Fete de famille op IMDb (5,9)

Geafficheerd als komedie , maar daarin niet geheel geslaagd. Er zitten best wat ontspannende momenten in de film, maar grotendeels staan we onder hypertensie. Met deze input had de film een variant op "Festen" kunnen worden, maar hij is helaas lang niet zo standvastig, lang niet zo goed. Of het aan het verschil in volksaard ligt tussen Fransen en Scandinaviërs, wie zal het zeggen, maar een familiefeest in het zuiden loopt blijkbaar eerder uit op hysterie. 

Andrea is de mater familias, ze gaat haar verjaardag vieren. Daarvoor komen de kinderen van heinde en verre aan: de twee totaal verschillende zoons Romain en Vincent pakken hun gekibbel van vroeger direct weer op , iets later verschijnt ook de jarenlang uit beeld verdwenen dochter Claire ten tonele. En bepaalt daarmee ook meteen de atmosfeer. 

Er blijkt vroeger een en ander mis gegaan te zijn in de familie: de kinderen zijn niet allen van dezelfde vader en daaruit blijkt een erfeniskwestie te zijn voortgekomen die boven het familiaire geluk hangt. De dochter zit blijkbaar dermate in de problemen dat ze nu haar deel komt claimen, maar daar gaande broers voor liggen. Immers: waarom heeft Claire dan jarenlang haar eigen dochter bij oma gestald, moet die opvoeding en huisvesting niet van dat erfdeel worden afgetrokken? De verschillen tussen de broers krijgen hun vertaling in de behandeling van de kwestie en van hun moeder: de ene is zakelijk en zelfstandig, de andere een sloddervos en kunstenaar die nog niet goed zonder de bescherming van moeder kan. Bovendien blijkt dochter Claire haar psychiatrische problemen nog lang niet te boven, sterker nog: ze gaan de verjaardag voor een groot deel bepalen. Wat een feest. 

Met : Catherine Deneuve, Cedric Kahn, Emmanuele Bercot, Vincent Macaigne Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...