zondag, februari 07, 2021

Adú - Salvador Calvo

Adú op IMDb (6,6)
 

Propvol vluchtelingendrama, dat als een mozaïek in elkaar is gestoken. Alle lijnen komen bijeen in de Spaanse enclave Melilla, gelegen in het noorden van Marokko. Daar staat het hek dat de vluchtelingen in Afrika scheidt van Europa: achter hen ligt het uitgestrekte Afrikaanse land, met bitter weinig toekomstperspectief. Voor hen ligt Europees grondgebied, hun enige kans op een menswaardig bestaan, hun kans op werk en inkomen. Europa doet er alles aan om ze niet zover te laten komen, er huist een uitgebreid peloton grenswachten in Melilla , due dagelijks geconfronteerd worden met wanhopige mensen. 

Een van die grenswachten is de ingetogen Matteo, die tijdens een van die confrontaties zo getriggerd wordt dat hij uithaalt met zijn wapenstok en een vluchteling vol raakt. De man valt van het hek , Matteo doet nog alle pogingen tot reanimatie maar helaas: de man overlijdt. Het gebeuren is gefilmd en uiteraard wordt Matteo ter verantwoording geroepen. 

Verderop in Afrika , in de wouden van Kameroen, jaagt de stoere Gonzalo op stropers. Hij beijvert zich al jaren voor het redden van olifanten en probeert de vele ivoorjagers te pakken te krijgen. Helaas, ook dit keer is hij weer net te laat , voor zijn lokale helpers de reden om hem aan de kant te zetten. Dat komt Gonzalo slecht uit: niet alleen ideëel, maar ook omdat hij net zijn rebelse dochter naar Kameroen had gehaald om haar een tijdje zijn kant van het leven te laten zien. Dit uiteraard in de hoop dat zij beiden weer wat toenadering tot elkaar kunnen vinden, het verloopt stroef. Na zijn ontslag besluit Gonzalo zijn dochter terug te brengen naar Spanje, via een tussenstop in zijn Marokkaanse woning reizen ze naar de Marokkaanse kust, naar de grensovergang met Spanje. 

Tenslotte volgen we het jongetje Adú, die met zijn zusje toevallig getuige is van de brute mooird op de olifant en die daarbij bijna betrapt wordt door de stropers. Die komen later verhaal halen in Adu's dorp, hetgeen betekent dat ze moeten vluchten. Een immense reis begint voor de jonge kinderen: wanneer ze zich in Yaoundé verstoppen in de wielkast van het vliegtuig lijkt de weg naar Europa open. Helaas: de vlucht gaat slechts naar Dakar , bovendien overlijdt Adu's zusje in de barre kou in de wolken. Adu is op zichzelf aangewezen maar stuit bij de politiepost op de vriendelijke Massar, een jonge vluchteling die Adu onder zijn hoede neemt. Samen ondernemen ze de hachelijke reis naar de Marokkaanse noordkust. 

Heel veel drama, de mensheid staat er niet best op in deze film. De bedoelingen zijn goed, daarom neem ik de vele zijlijnen en dramatische wendingen voor lief. 

Met : Luis Tosar, Alvaro Cervantes, Anna Castillo, Moustapha Oumarou, Adam NourouGeen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...