dinsdag, februari 15, 2022

Sovdagari (aka The Trader) - Tamta Gabrichidze

Sovdagari op IMDb (6,8)

The Trader op Moviemeter (3,23)
 

Oorspronkelijk was ik van plan een ritje te maken naar de filmzaal gisteravond, maar onzekerheid over de incubatietijd in de vriendenkring deed mij besluiten toch maar thuis de filmwereld in te duiken. Eerst even een korte film annex documentaire. Hetgeen een welkome afwisseling vormt met de meestal erg lange films van de laatste tijd (drie actuele films in roulatie die allen min of meer de tweeënhalf uur aantikken). Deze was 23 minuten en dat is voor wat men zeggen wil ook lang genoeg. Vooral als het zo mooi gefilmd is als deze, het camerawerk was prachtig. 

Gela is eigenlijk een ouderwetse marskramer. Met zijn kleine vrachtwagentje rijdt hij het haveloze, doch prachtige Georgische platteland af. Bij elk dorp (of: bij elke groep huizen die daarop beginnen te lijken) zet hij de deuren open: een laadbak vol met snuisterijen, kleding, speelgoed en praktische dingen ontvouwt zich. De straatarme bevolking kijkt met grote ogen naar de handelswaar en weet wat ze moeten leveren om een product te kunnen bemachtigen. Gela ruilt alleen voor aardappelen: voor sjaaltjes vraagt hij vijf kilo, voor laarzen en jassen al een stuk meer. De zwoegende bevolking mort en maakt zorgvuldige afweging: sparen ze zich eten uit de mond om hun huisraad op peil te brengen? 

Na twee dagen rondreizen zien we Gela terug in Tbilisi, alwaar hij in een paar uurtjes zijn vrachtwagen opnieuw leegschept: de stadsbevolking neemt zijn gehele voorraad aardappelen in no time af. Reden voor Gela om een nieuwe tocht naar het platteland voor te bereiden. Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...