woensdag, februari 02, 2022

The Song of Names - Francois Girard


 The Song Of Names op IMDb (6,5)

The Song of Names op Moviemeter (3,27)

Stijlvolle film over de zoektocht van een man naar zijn adoptiebroer, overschaduwd door het immer gruwelijke verhaal van de holocaust. Zonder al te veel op gruwelijke details in te gaan, maakt de film duidelijk welke verschrikkingen er binnen joodse families hebben plaatsgevonden. 

1939, London. De jonge Dovidl doet auditie bij een gerenommeerd orkest. De orkestleider is niet direct overtuigd, maar wil hem een kans geven. Daartoe moet hij wel veel lessen nemen en daarvoor zal hij in London moeten blijven. Zijn vader reist terug naar het op dat moment al zwaar geplaagde Warschau terwijl Dovild intern gaat bij de zaakwaarnemer van het orkest. Die heeft een zoon Martin in dezelfde leeftijd als de kundige violist. Martin is aanvankelijk niet zo gecharmeerd van de hooghartige creatieveling die ook nog eens op zijn kamer moet komen slapen. Maar langzamerhand groeit er een vriendschap die een leven lang zou kunnen meegaan. Terwijl op het Europese vasteland de gruwelen van de wereldoorlog voortwoekeren, raakt Dovidl het contact met zijn familie kwijt, het laatste wat hij hoort is dat ze vanuit het Warschau-ghetto naar concentratiekamp Treblinka zijn verplaatst. 

1951. De jongens zijn jonge mannen geworden, Dovidl is uitgegroeid tot een ongeëvenaard violist en staat  aan de vooravond van de presentatie van zijn eerste plaat. Terwijl de zaal volgepakt zit en zijn pleegvader en -broer nerveus wachten op wat komen gaat, blijkt Dovidl verdwenen. Geschokt probeert Martin zijn pad in het leven te vinden, wat nog moeilijker wordt als zijn vader als een gebroken man sterft met de naam van Dovidl op zijn lippen. Martin begint een zoektocht die decennia zal duren, maar nooit , nooit geeft hij op. Hij zoekt naar informatie over de speciale Galliano-viool en vindt langzaam aanwijzingen van mensen die in aanraking moeten zijn geweest met zijn broer/vriend. 

Met : Tim Roth, Clive OwenStanley Townsend , Amy Sloan , Catherine McCormack

 FIN - song : Howard Shore & Ray Chen - The Song Of Names (for violin)


Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...