vrijdag, februari 18, 2022

The Squid And The Whale - Noah Baumbach

The Squid and the whale op IMDb (7,3)
 The Squid and the whale op Moviemeter (3,40)

Tamelijk leuk echtscheidingsdrama. Ja, dat klinkt natuurlijk gek maar ik heb toch echt menigmaal geglimlacht om de perikelen rond het gezin Berkman. Dat ligt uiteraard aan de insteek van de prettig ontregelende regisseur Noah Baumbach, een lichtend voorbeeld van de Newyorkse school van indie-filmers. Goed te doen dus, deze inmiddels al weer 17 jaar oude film. 

Vader Bernard en moeder Joan Berkman zijn beide schrijvers. Vader lijkt enigszins over het hoogtepunt van zijn succes heen, terwijl moeder juist een rijzende ster is. De hooghartige vader heeft last van jaloezie, maar dat heeft - zo blijkt al snel - ook andere oorzaken: moeder heeft er de afgelopen jaren enkele relaties op na gehouden. 

Het punt is bereikt dat het niet langer gaat en ze beleggen een familiemeeting waarin ze hun twee zoons het slechte nieuws van de aanstaande echtscheiding gaan vertellen. De zoons blijken elk voor zich een van hun ouders de schuld te geven : de oudste zoon kiest opzichtig partij voor zijn vader, de jongste blijft een moederskindje. De afgesproken gedeelde voogdij blijkt in de praktijk lastig uit te pakken als steeds een van de twee niet bij de ouder van het moment aanwezig wil zijn. Bovendien merkt oudste zoon Walt dat zijn eerste stappen op het liefdespad ook gekleurd worden door de ervaringen die zijn ouders hem hebben voorgeschoteld. De jongste staat zelfs totaal op het punt te ontsporen door op veel te jonge leeftijd bij tijd en wijle alcohol te drinken en iets te nadrukkelijk zijn seksualiteit te ontdekken. 

Het regent stekeligheden, het gezin moet stevige golven trotseren om op zoek te gaan naar rustiger vaarwater. 

Met : Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg , Owen Kline, William Baldwin, Anna Paquin

 FIN - song : Lou Reed - Street Hassle

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...