donderdag, maart 09, 2023

Harriet - Kasi Lemmons

Harriet op IMDb (6,7)

Harriet op Moviemeter (3,14)

Van het acteerwerk moet deze film het niet hebben, het verhaal daarentegen is ijzersterk. En op waarheid gebaseerd, dat ook nog eens. Daarom: geen moment verveeld bij het bekijken van dit historische drama, dat een van de donkerste perioden uit de mensheid behandelt: de gruwelijke kant van de mens die slavernij legitimeert. We kijken er nu - ruim 150 jaar later - met een andere bril naar, we begrijpen nu enorm goed dat de onderdrukte bevolking begon te vechten voor haar eigen rechten, haar recht om een onafhankelijk leven te leiden, om niemands eigendom te zijn. Asgrauw is ons verleden, we moeten alles in het werk stellen om dingen recht te zetten. 

Het jaar 1849, het platteland van de VS. Minty werkt als slaaf bij een welgestelde blanke familie, ze is getrouwd met een reeds vrijgekochte man die elders in het dorp werkt. Haar vader maakt de plantage-eigenaar bewust van de afspraken die hij maakte: hij zou Minty's moeder op haar 45e levensjaar vrijstellen, zij zou zich met haar familie in vrijheid elders mogen vestigen. De plantage-eigenaar verscheurt de bevestigingsbrieven, hij zit in zwaar weer en kan het zich niet veroorloven afstand te doen van enkele van zijn slaven. 

Minty pikt dit niet en besluit te vluchten. Alleen. Ze wil haar man niet het recht op zijn vrijheid ontnemen als hij tijdens haar vlucht wordt opgepakt. Hoewel Minty nauw op de hielen wordt gezeten door de slavenbaas die met honden de achtervolging inzet, lukt het haar om via de Delaware-rivier te ontsnappen. Meer dood dan levend bereikt ze de naburige staat Pennsylvania, waar ze opgevangen wordt door leden van een organisatie die de Underground Railroad wordt genoemd. Deze organisatie helpt slaven vanuit het gehele zuiden te vluchten naar vrijere gebieden. 

Minty is vastbesloten haar familie ook in vrijheid te brengen en neemt daarom de moedigste beslissing die ze kan nemen: ze gaat terug naar de plek van haar kwellingen en gaat proberen haar familie net zo te laten vluchten als haarzelf al eerder lukte.

Met : Cynthia Erivo, Janelle Monae, Leslie Odom Jr, , Joe Alwyn

FIN - song : Terence Blanchard- Harriet comes home 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...