donderdag, maart 23, 2023

The Young Victoria - Jean-Marc Vallée

The Young Victoria op IMDb (7,2)
 The Young Victoria op Moviemeter (3,22)

Dinsdagavond-bankhang-film, deze. Wat mij betreft een aardig niemendalletje, maar op IMDb scoorde deze film toch een goede 7,2. Voor een film die 14 jaar oud is (nog van voor de series over Victoria en de latere over The Queen), is dat nog steeds best goed. Ik zag het meer als een vehikel om de frisse Emily Blunt te laten shinen, maar de koningshuis-gekke Britten vraten dit blijkbaar op een andere manier. 

De film behandelt niet de regeerperiode van koningin Victoria, het gaat meer over de aanloop daar naartoe. Victoria is een meisje van 16, 17 en het enige nageslacht van de drie broers die op dat moment voor voortzetting van het koninklijk huis zouden kunnen zorgen. De dan regerende koning William is oud en ziek, ziet graag zijn jonge nichtje als opvolger maar gaat het leven waarschijnlijk niet volhouden totdat zij 18 wordt en daarmee oud genoeg om de kroon te dragen.

Victoria's moeder (met wie ze een moeilijke verstandhouding heeft) schuift daarom haar assistent, de machtsbeluste Sir John Conroy, naar voren als regent. Koste wat kost wil Victoria voorkomen dat Conroy aan het roer komt, want zij twijfelt aan de tijdelijkheid van het regentschap.
In één klap is haar speelse jeugd voorbij en moet ze zich richten op het serieuze leiderschap. Ze vindt daarbij steun in de correspondentie met haar achterneef Albert, een prins van de Duitse tak van het Saksen-Coburg huis. De briefwisseling houdt haar op de been, Victoria begint zelfs mogelijkheden te zien in een versteviging van haar positie door een huwelijk aan te gaan met Albert. Kansen spreiden dus, een boeiend machtsspelletje.

Met : Emily Blunt, Rupert Friend, Miranda Richardson, Mark Strong, Paul Bettany, Jim Broadbent

FIN - song : Flambo - Trancetastic

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...