maandag, maart 27, 2023

Im Westen Nichts Neues (aka All Quiet on the Western Front) - Edward Berger

Im Westen Nichts Neues op IMDb (7,8)
 Im Westen Nichts Neues op Moviemeter (3,74)

Gruwelijk, gruwelijk. De eerste keer dat we deze film aanzetten, kwamen we niet verder dan een kwartiertje, toen werd het ons al een tikkie te heftig. Na de Oscar-avond vonden we dat we het dan toch nog een draaibeurt moesten geven, gisteravond dus toch maar voor gaan zitten. Nog net zo heftig, bij vlagen naargeestig zelfs. Maar goed, we hebben het tot het einde volbracht. Niet mijn genre , blijkbaar, het lukt me maar moeilijk om de andere kant van het verhaal (de kameraadschap, de zin in - en ván- het leven) te lezen als er steeds zo expliciet geweld in beeld is. Ik snap dat het goed is verfilmd , het ziet er ook spectaculair uit maar het is niet een film die ik vrienden of familie aan zou raden. Om bovengenoemde redenen dus. 

De film draait om een jonge vriendengroep die in 1917 - het derde oorlogsjaar van de Eerste Wereldoorlog - onder de wapenen wordt geroepen. Drie van de vier zijn opgeroepen, alleen de jonge Paul niet. Die wordt door zijn ouders gewaarschuwd voor de gevaren en is eigenlijk voorbestemd een kundige student te worden, maar hij wil met zijn vrienden mee. 

Ze belanden in Frankrijk en zijn in de veronderstelling dat ze snel doormarcheren naar Parijs. Eenmaal op het slagveld overvalt hen de harde realiteit: vechten voor je leven, vechten voor elkaars leven. En dat lukt lang niet altijd, niet de hele vriendengroep haalt het einde van de oorlog, die zich anderhalf jaar later zal aftekenen. Maar dan is er al veel leed geschied, dan is de waanzin van oorlog al volop bewezen. 

Met : Felix Kammerer, Daniel Bruhl, Albrecht Schuch

FIN - song : Volker Bertelmann - Paul

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...