dinsdag, maart 28, 2023

The Bridge on the river Kwai - David Lean

The Bridge on the River Kwai op IMDb (8,2)

The Bridge on the River Kwai op Moviemeter (3,73)

Herzien, maar de vorige keer was al zo lang geleden dat ik niet zo maar even een recensie kan opdiepen: in die tijd keek ik nog gewoon films zonder er achteraf een verhaaltje over te schrijven. Nieuwe kans dus. En waarmee kan dat beter dan met een film die ouder is dan je zelf bent? Een heuse klassieker, waarbij natuurlijk best veel ouderwetse dingen opvallen, waarbij de spanningsopbouw veel trager verloopt maar ik heb me toch de volle 2,5 uur vermaakt. 

Begin jaren 50, oorlogen in Azie, waarbij West-Europa op meerdere fronten in oorlog is met Japan. De Birma-spoorweg wordt aangelegd, die moet treinverkeer mogelijk maken tussen Rangoon en Bangkok. Ergens in het noorden van Thailand ligt de Kwai-rivier alwaar gevangen genomen Britse soldaten dwangarbeid moeten leveren. Ze moeten de spoorweg veilig naar de overkant brengen, daarvoor moet een brug worden aangelegd die stevig genoeg is om de grote stalen wagons te dragen. 

De Japanse kolonel Saito is kwaadaardig en neemt het niet zo nauw met de Geneefse Conventie. Zijn opponent, de Britse kolonel Nicholson, is weerbarstig en blijft op de regels wijzen: officieren werken niet mee aan dwangarbeid. De officieren worden langdurig gevangen gezet, waardoor de bouw van de brug niet echt opschiet en de deadline niet gehaald gaat worden. 

Wanneer Nicholson vrijgelaten wordt, grijpt hij zijn kans. Hij overtuigt Saito met hem mee te werken: alleen door de Britten de ruimte te geven kan de brug op tijd klaar zijn en Saito's carriere gered worden. Nicholson verwacht een project neer te zetten dat de tand des tijds ruim zal overleven, zijn naam zal gememoreerd worden. Door zijn focus op het project heeft hij niet door dat het verzet groeit: Amerikanen, Canadezen maar ook zijn Britse landgenoten werken aan - letterlijke - ondermijning.

Met : Alec Guiness, William Holden, Sessue Hayakawa , JJack Hawkins

FIN - song : Malcolm Arnold - Finale 

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...