vrijdag, november 03, 2023

Bo - Joost van Ginkel

Bo op IMDb (6,4)
 Bo op Moviemeter (2,75)

Blijk ik zomaar toch zo ongeveer zijn gehele oeuvre te hebben gekeken. Joost van Ginkel is niet de bekendste naam in de Nederlandse filmwereld, maar ik waardeer het lef dat hij tentoonspreidt in films als "The Paradise Suite" en "170 Hz". Daarbij zet hij steeds zijn muze Gaite Jansen in en dat blijkt een goede keuze. Ook voor haar geldt: niet de bekendste naam, maar wel al een indrukkend cv opgebouwd met vaak gedurfde en afwijkende rollen. Kortom: de bill belooft al veel.

Het is best gevaarlijk, wat de jonge Bo doet. Met een rugzakje trekt ze in haar eentje langs de ruige Georgische wegen, met een duidelijk doel: ze is op weg naar het graf van haar vader. Na wat hachelijke lift-avonturen belandt ze daar uiteindelijk. De rebelse Bo slaat haar tentje op naast het graf van haar te vroeg gestorven paps, een internationaal gevierd jazztrompettist: ze heeft nog veel vragen die uiteraard onbeantwoord blijven maar die ze in ieder geval kwijt wil. 

Onbevredigd verblijft ze enkele dagen op de begraafplaats, totdat ze een andere bezoeker bij het graf aantreft. Het blijkt de stuurse Levan te zijn, die beweert een jarenlange vriend van zijn vader geweest te zijn. Bo hoopt via Levan meer antwoorden te krijgen maar erg spraakzaam is hij niet. Wel is hij bereid om de jonge vrouw een lift te geven naar kustplaats Batumi, waar Bo haar gedachten verder op een rijtje wil zetten. De ritten zijn lang en zwijgzaam maar gaandeweg ontstaat toch een vorm van gesprek, waarbij Bo niet alleen veel leert over haar vader, maar ook over diens vriend. En gek genoeg misschien nog wel meer over zichzelf. 

Met: Gaite Jansen, Rati Tsiteladze, Matthijs van de Sande BakhuijzenGeen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...