dinsdag, november 14, 2023

Nyad - Jimmy Chin/ Elizabeth Chai Vadarhelyi

Nyad op IMDb (7,1)
 Nyad op Moviemeter (3,12)

Prettige biopic dit, vooral dankzij een uitstekend op dreef zijnde trio hoofdrolspelers. Drie ervaren acteurs die je niet hoef te vertellen hoe je volstrekt doorgeslagen types toch op een menselijke manier kunt doorzetten, waarbij ze steeds de goede balans vinden tussen menselijke karaktertrekken en obsessieve prestatiedrang. 

Diana Nyad heeft het eerder geprobeerd, maar toen was ze nog in de kracht van haar leven. Nu ze 60 geworden is en "alles steeds maar minder wordt" komt het aloude plan weer bovendrijven: ze wil een solo-zwemtocht gaan doen van Cuba naar Florida. Meer dan 100 zeemijlen is de afstand, dat betekent sowieso al dat je ongeveer 2,5 dag (en dus ook nacht) in het water actief bent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevaren: opzwellende lichaamsdelen, verrotte schouders en te veel binnenslikkend zeewater als fysieke risico's en storm, stromingen en dodelijke zeedieren als externe risicofactoren.

Nyad is er volstrekt helder over: als ze het nu niet probeert, zal ze zichzelf nooit meer in de spiegel kunnen aankijken en krijgt ze nooit de demonen uit haar hoofd. Ze overtuigt haar intieme vriendin Bonnie Stoll om haar bij te staan, ze moet haar coach zijn tijdens deze gevaarlijke tocht. Uiteraard twijfelt Bonnie,, niet alleen omdat het hier om haar partner en vriendin gaat maar ook omdat ze vreest voor het zelfdestructieve karakter van Nyad. Bonnie weet niet of ze Diana tijdig tot de orde kan roepen als die kritieke breekpunten gaat bereiken. 

De dwingende persoonlijkheid van Nyad doet haar zwichten, ze zal als coach fungeren. Er wordt een passende en nautisch ervaren schipper bij gezocht (mooie rol van Rhys Ifans) en een klein begeleidingsteam geformeerd. Ze gaan het aan, ze trekken naar Havana. Gunstige weersomstandigheden afwachten en gaan. Drie achtereenvolgende pogingen mislukken, soms pas na anderhalve dag in het water. Er komt spanning op het team te staan: moet Nyad niet tegen zichzelf in bescherming worden genomen? Strandt dit project in goede bedoelingen maar met wijze besluiten?

Met: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans

FIN - song : Alexandre Desplat- Florida

1 opmerking:

Casino Reviews zei

Je inzichten zijn echt eye-openend. Bedankt voor het verbreden van mijn perspectief.

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...