zaterdag, december 02, 2023

May December - Todd Haynes

May December op IMDb (7,4)
 May December op Moviemeter (3,22)

Terwijl ik de zaal verliet, sprak ik een bezoeker die meldde dat de film haar aan "The Graduate" deed denken. Thematisch uiteraard heel logisch, maar ik had toch ook heel andere associaties (uiteindelijk kwam zelfs "Single White Female" in mijn hoofd naar voren, niet zozeer qua thriller maar wel qua intense verstandhouding tussen de twee hoofdrolspeelsters).

De voorbereidingen voor de barbecue gaan gestaag, zo op het oog belanden we bij een zonnig gezin aan de eettafel. Toch niet! De gastvrouw is hyperzenuwachtig en dat heeft een reden: de actrice die de rol van háár leven zal gaan spelen, komt ook een vorkje mee prikken. Veldwerk, studie, method acting. U snapt.

We hebben namelijk niet met zomaar een gastvrouw te maken: de enthousiaste doch nerveuze Gracie Atherton-Yoo blijkt een gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor het aangaan van een relatie met een 13-jarige jongen. ze verliet er haar gezin voor en hield er uiteindelijk een langdurige, op het oog zeer stabiele relatie aan over. Eind goed al goed, zo zegt men dan.

Topactrice Elizabeth Berry verblijft een tijd in de omgeving van het gezin, spreekt alle belanghebbenden: uiteraard Gracie's man Joe en hun kinderen, maar ook de ex-man en de kinderen uit dat gezin. Er komt een beeld uit naar voren van een vrouw die boete gedaan heeft maar die desondanks nog steeds achter haar beslissingen staat. En waarom zou ze ook niet? De kinderen die ze met de jonge Joe kreeg, gaan met goede resultaten van school af richting studie, thuis verloopt het ogenschijnlijk allemaal zeer soepel. Ogenschijnlijk, zeg ik, want de speldenprikken die buitenstaander Elizabeth in de pijnpunten van het gezin steekt, halen alles overhoop. Wat standvastig en harmonieus lijkt, is dat misschien niet altijd. 

Met: Julianne Moore, Natalie Portman, Charles Melton, Gabriel Chung, Elizabeth Yu

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...