vrijdag, september 06, 2024

Rocks - Sarah Gavron

Rocks op IMDb (7,4)
 Rocks op Moviemeter (3,47)

Je zou de film "schrijnend" kunnen noemen, maar ik acht het meer "op een fijne manier indringend". Immers, ondanks het onderwerp spreekt er continu een soort hoop uit de film, een verwachting dat  de gelukkige wending straks nog komt. 

Er lijkt volop liefde te zijn in het kleine gezinnetje van Rocks, een 15-jqrige onzekere puber die woont in een armoedige Londonse flat. Haar jonge broertje Emmanuel zit nog in de dino-fase, maar weet wel dat ie moet meehelpen in de huishouding, zodat zijn moeder kan blijven werken en hij en zijn grote zus naar school kunnen blijven gaan. 

Er komt zand in de machine wanneer moeder plots niet thuiskomt van haar werk. Rocks vindt een briefje, waarin moeder schrijft dat ze er een tijdje tussenuit is omdat ze het allemaal niet meer kan dragen. Ze weet dat Rocks een zelfstandige en doortastende dame is, die vast goed voor haar broertje zal zorgen. 
Aanvankelijk lukt dat haar ook, moeder had wat geld achtergelaten maar steeds meer en steeds vaker gaat blijken dat ze veel te jong is om deze verantwoordelijkheid te dragen. Voor de buitenwereld houdt ze de schijn op, vooral om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar steeds vaker moet ze het chillen met vriendinnen laten schieten omdat er een verantwoordelijkheid op haar rust. Een verantwoordelijkheid die haar rare dingen laat doen, die haar zelfs dusdanig de fout in laat gaan dat ze vriendinnen moet belazeren voor het goede doel. Dat kan niet heel lang goed gaan, dat weet ze ook, maar ze ziet geen andere manier om, samen met haar broertje, de druk te weerstaan.

Ontwapenend acteerwerk van de jonge Bukky Bakray, maar ook enkele van haar vriendinnen etaleren zich volop.

Met: Bukky Bakray, Kosar Ali, D'Angelo Osei Kissidu

FIN - song : Ray BLK - Warrior

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...