donderdag, september 05, 2024

Helen Mirren, a royal actress (aka Helen Mirren, Queen of Actresses) - Nicolas Maupied

Helen Mirren a royal actress op IMDb (6,8)
 Helen Mirren, a royal actress op Moviemeter (3,17)

Kijk, dat ze een prachtige vrouw was (en is), dat hielp natuurlijk enorm. Maar feit blijft dat Mirren het allemaal zélf verdiend heeft, die imposante groei van bescheiden toneelactrice tot flamboyant Shakespeare-vertolker en draagster van sterke vrouwenrollen. Een carrière met ups and downs, wat ze voor een deel ook aan haar eigen karakter te danken heeft. Maar steeds keerde ze weer terug.

In deze documentaire volgen we die rise & fall op de voet, met veel oud beeldmateriaal ook. Gelukkig eindigen we niet in mineur want we weten allemaal dat La Mirren tegenwoordig een uitgebreide keuze heeft aan sterke rollen die ze aangeboden krijgt. 

Dat was niet altijd zo: het acteren was haar niet van huis uit meegegeven, ze trok zelfstandig naar London om audities te regelen. Haar verschijning hielp haar door die zenuwachtige eerste stappen heen: al snel stond ze op toneel, al snel kwam Shakespeare op de proppen, al snel speelde ze rollen van mensen uit diverse koningshuizen uit de (cultuur)geschiedenis. Die ervaring kwam haar later zeer van pas toen ze koningin Elizabeth II vertolkte in "The Queen" en vooral voor haar titelrol in "Catherina the great"(wat ze zelf haar belangrijkste rol vond, wellicht mede omdat ze zelf van Russische afkomst is). 
Voor ze zover kwam, legde ze een lange weg af: van seksobject tot radicaal-feminist, van bewuste kinderloosheid en van een alleenstaand artiestenleven tot een langdurige relatie met een haar volledig steunende man. Mirren is interessant, Mirren is welbespraakt, Mirren is grappig. En Mirren is goed, dat vooral.



Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...