zondag, september 01, 2024

Goldfinger (aka Gold Finger) Guy Hamilton

Goldfinger op IMDb (7,7)
 Goldfinger op Moviemeter (3,58)

Zestig jaar oud inmiddels, deze iconische derde film uit de James Bond-reeks. Nog steeds hoge waarderingen op de filmdatabase-sites, verrassend hoe zeer deze dus de tand des tijds heeft doorstaan. Het moest destijds voor spektakel doorgaan, maar in vergelijking met andere Bond-titels is deze opvallend eenvoudig van opzet. Natuurlijk gaat het nog wel om iemand die wil heersen over de wereld, maar dit keer wil ie dat doen met een ordinaire bankroof. Nou ja, ordinair: hij gebruikt er wel een nucleair wapen bij (en daarmee komen we toch al meer in de 007-tradities. 

Bond komt, na eerst de broodnodige damescontacten en kaartspelletjes te hebben doorstaan, in aanraking met Auric Goldfinger, op het oog de normaalste Bondschurk uit de geschiedenis. Iemand die slecht tegen zijn verlies kan en daarom sjoemelt met kaartspelletjes met hoge inzetten. Iemand die valsspeelt bij het edele golfspel, maar dan buiten de gewiekstheid van onze geheime held heeft gerekend. 

Maar natuurlijk heeft de boef meer noten op zijn zang, zijn valse karakter zorgt ervoor dat hij opvalt bij MI6. Oorspronkelijk is meneer Goudvinger namelijk een goudhandelaar, eentje die gulzig op zoek is naar de alleenheerschappij op de goudmarkt. Daarvoor heeft hij een eenvoudig doch verreikend plan bedacht: hij wil binnendringen in Fort Knox, waar de grootste goudvoorraad van de wereld ligt opgeslagen. Dat goud wil hij radioactief besmetten, zodat het onbruikbaar wordt als betaalmiddel of onderpand. Daarmee zou zijn eigen goud natuurlijk fors in waarde stijgen. Nou, dat plan ligt ten uitvoer: het is aan James om Goldfinger en zijn slecht gehumeurde assistente Pussy Galore (beste naam van een Bondgirl ooit) tegen te houden. 

Met: Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman


FIN - song : Shirley Bassey - Goldfinger

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...