vrijdag, september 06, 2024

Wil - Tim Wielants

Wil op IMDb (6,9)
 Wil op Moviemeter (3,57)

Was lang niet meer op Netflix wezen kijken, in ieder geval niet voor films. Wist dus niet meer wat er speelde daar, gisteravond was er weer eens de tijd voor. Deze stond in de aanbevelingen, ik ging er blanco in. Niet in alles succesvol, maar de hoofdrolspeler weet in ieder geval goed de weerbarstige spanning tussen angst, twijfel en moed weer te geven. 

Antwerpen, 1942. Wilfried Wils (voor vrienden: Wil) rondt zijn opleiding bij de politie af en beseft dat hij in een moeilijke en gevaarlijke periode zijn stad gaat dienen. Dat blijkt al vlot, wanneer hij buiten de politiepost op straat staat en wordt aangesproken door een Duitse militair: die heeft politiebegeleiding nodig voor een inval bij een joods gezin. Wil wordt direct met het grote kwaad geconfronteerd: hij staat officieel voor het gezag, maar zijn gevoel zegt hem dat hij het gezin moet helpen voordat het op transport gezet. Dat doet hij: in een vlaag van woede weet hij de nazi te overmeesteren waardoor deze zelfs noodlottig verongelukt. 

Vanaf dat moment is Wil's lot bezegeld: als de Duitsers doorkrijgen dat hij of een van zijn collega's de soldaat hebben laten verdwijnen, zal zijn korps de straf niet ontlopen. Net zoals hij weet dat het joodse gezin nú geholpen moet worden omdat ze anders alsnog opgepakt worden. Wil kan niet anders dan zich voorzichtig in het verzet begeven, dit terwijl hij weet dat hij eigenlijk veel te veel in de spotlights staat om dat te kunnen doen. Hij papt aan met heulende notabelen en verschaft zich daarmee ingangen die de zich aankondigende razzia's van de Duitsers zo veel mogelijk moeten voorkomen. Met gevaar voor eigen leven. Plus dat van een heleboel anderen.

Met: Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Dirk Roothooft, Dimitrij Schaad, Pierre Bokma

FIN - song : Geert Hellings - Ge kunt niet anders

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...