maandag, september 02, 2024

Tatami - Zar Amir Ebrahimi & Guy Nattiv

Tatami op IMDb (7,6)
 Tatami op Moviemeter (3,26)

Schitterend, schitterend. Thrillers kijk ik vaak, politieke thrillers ook maar nog nooit zag ik een politieke sportthriller (fris me op als u denkt dat ik dat wel gedaan zou hebben) die bovendien nog eens de eerste regie-samenwerking tussen Israël en Iran ooit is. Onwaarschijnlijk knap gescript, deze "Tatami" : ik zat op het puntje van mijn stoel, de halfvolle zaal (zondagmiddag he) dito. Als je verontwaardigd in de stoel zit om wat er op het doek gebeurt, dan doet de regisseur iets goed. Deze gaat hoog mijn lijstjes in. 

Jaren heeft ze ervoor getraind. Leila Husseini is al enige tijd veelbelovend, maar op het nu aanvangende WK judo in Georgië moet ze de hooggespannen verwachtingen gaan inlossen. Ze is niet de torenhoge favoriet- zo gaat ze o.a. de regerend wereldkampioene tegenkomen- maar niets is onmogelijk: als Leila een goede dag heeft, kan ze met haar geweldige techniek ver komen. Heel ver komen zelfs.

Voordat ze afreisden naar Georgië, kreeg de judoploeg een statige ontvangst bij de judobond, die hen vertelde dat de hele natie trots op ze was en ze met spanning en enthousiasme zouden volgen. Nou, dat volgen, dat gebeurt dus echt. Maar niet zoals je zou willen: zodra blijkt dat Leila haar eerste twee wedstrijden moeiteloos wint en al snel verder doordringt in het toernooi grijpt Teheran in: op geen enkele wijze is het denkbaar dat Leila straks tegen haar Israëlische rivale op de tatami stapt. Ze wordt onder druk gezet een blessure te veinzen en daarmee de natie niet te schande te maken: als ze daar geen gehoor aan geeft, heeft dat gevolgen voor haar gezin en haar familie. Leila (en ook haar ervaren coach Ghanbari) zitten op een kantelpunt: ze willen uiteraard hun gezin en familie veilig houden, maar ze willen ook sportief succes behalen nu het bijna voor het grijpen ligt. 
Oef, wat een film. Helaas: op waarheid gebaseerd.

Met: Arienne Mandi, Zar Emir Ibrahimi, Jaimy Ray Newman


Gezien in : Cinema Oostereiland

Geen opmerkingen:

The Spy Who Loved Me - Lewis Gilbert

The Spy Who Loved me op IMDb (7,0) The Spy who loved me op Moviemeter (3,35) Nummer 10 alweer, men pakte voortvarend uit met het uitbrengen ...