vrijdag, oktober 16, 2020

Boze Cialo (aka Corpus Christi) - Jan Komasa


Corpus Christi op IMDb (7,7) 

Het lichaam van Christus. Dat is de vertaling van Corpus Christi. Daniel , net vrijgelaten uit de gevangenis , kruipt in het lichaam van Christus door zich uit te geven als priester. Toegegeven, in de nor heeft hij zich van zijn beste kant laten zien door het allerbeste hulpje te zijn van de instellingspriester, door samen met hem missen en gezangen te leiden. Maar dat het criminele in hem nog behoorlijk aan de oppervlakte zit, blijkt in die ene dag die zit tussen zijn vrijlaten en zijn aanmelding bij een houtfabriek waar voor zijn maatschappelijk herstel een baantje is geregeld. 

Voor de deur van die fabriek twijfelt hij en loopt impulsief in de richting van de luidende kerkklokken. Hij pocht in de kerk dat hij zelf ook priester is en haalt ter illustratie zijn boordje uit de tas. Dat treft: de dienstdoende pastoor is ziek en moet enige tijd worden opgenomen. Of hij voorlopig God's toezicht kan waarnemen. Dat doet Daniel, die zich vanwege de mogelijke ontmaskering voorlopig pastoor Tomasz noemt. 

Zijn onconventionele aanpak werkt verfrissend op de parochianen, die - net als Daniel zelf - een enorm geheim blijken mee te dragen. Vroom en volgzaam aan de buitenkant, hatelijk en giftig aan de binnenkant. Op een gruwelijke wijze groeien pastoor en burgers naar elkaar toe: de weerstand tegen die aparte jonge priester neemt beurtelings af en toe. Maar ook de burgers bewegen: er zijn voorstanders voor het herstellen van de open wond in deze gemeenschap, maar er is ook een machtige en behoudende stroming die daar niet over peinst. En dan duikt er ook nog eens een oud-celgenoot van Daniel op: hoe redt hij zich uit de leeuwenkuil? Het kan niet anders of ieders geheimen moeten worden ontrafeld: Het voorhang scheurt : God en Duivel gaan de confrontatie aan. 

Schitterende film, die menselijker en minder stichtelijk is dan u uit het bovenstaande zou kunnen opmaken. Intrigerend verhaal, overtuigend spel en een voortdurend dubbele bodem: prachtig. 

Met : Bartosz Bielenia , Eliza Rycembel , Alexandra Konieczna, Leszek Lichota

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...